Po latach zapomnienia wraca do naszych łask i na nasze
talerze. Kasza przestaje kojarzyć się jedynie z obowiązkowym dodatkiem
do gulaszu mięsnego i odkrywa swoje różne smaczne oblicza. Ze
zdziwieniem słuchamy, że można przyrządzić z niej nawet deser i że
niesie w sobie więcej wartości odżywczych niż makaron, ryż czy
ziemniaki
Oczywiście - jak w każdym przypadku - można potencjał kaszy
zaprzepaścić, wykorzystać częściowo lub w pełni. Aby odkryć wszystkie
jej zalety, zgromadziliśmy dawkę praktycznej wiedzy - poradnik dotyczący
kasz szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego.
Kasze w różnym stopniu chłoną wodę, a to z uwagi na różne gatunki
zbóż, z których powstają. Ilość wody wpłynie na konsystencję kaszy, więc
trzeba zastanowić się, czy odpowiada nam bardziej konsystencja sypka
czy półsypka. Idealne proporcje dla wody i kaszy jęczmiennej to 2,5:1
lub 2:1. Natomiast jeśli chcemy, aby ziarenka częściowo się rozgotowały
(konsystencja półsypka), to wody należy nalać 3 razy więcej niż kaszy.
Te proporcje najlepiej odmierzać szklankami (np. 3 szklanki wody i 1
szklanka kaszy). Natomiast najlepszym sposobem na kuskus jest zalanie go
wrzątkiem do poziomu ok. 1 cm wyżej niż poziom kaszy w naczyniu.
- Jeśli przyrządzasz kaszę gryczaną, dobrze jest wysypać ją przed gotowaniem na suchy blat i przebrać - odrzucić uszkodzone, poczerniałe ziarna.
- Kasza jaglana - coraz popularniejsza ze względu na swoje walory odżywcze - charakteryzuje się gorzkim smakiem. Jeśli chcesz się go pozbyć, to wystarczy, że przelejesz ją wrzątkiem na sicie jeszcze przed gotowaniem. Drugą metodą jest wstępne podprażenie kaszy na suchej patelni, a następnie zalanie wrzątkiem i ugotowanie.
- Kaszę zawsze wrzucajmy dopiero na gotującą się wodę. Po wrzuceniu i zagotowaniu zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką.
- Zastanawiasz się, czemu przegotowana kasza nieapetycznie się skleja? To dlatego, że jej głównym składnikiem jest skrobia. W procesie ogrzewania kaszy w wodzie skrobia chłonie wodę i pęcznieje. Jeśli kasza gotowana jest zbyt długo, skrobia wypływa na zewnątrz, zlepiając ziarenka kaszy. Aby tego uniknąć, nie należy przedłużać czasu gotowania. Kasza gryczana np. będzie idealna po 15 minutach gotowania oraz ok. 10 minutach oczekiwania w garnku pod przykryciem, już po wyłączeniu gazu.
- Aby zapobiec sklejaniu ziarenek, można również dodawać do gotowania odrobinę oleju lub innego tłuszczu.
- Jest jedno danie, gdzie efekt sklejonych ziarenek jest pożądany - a mianowicie w naszym ulubionym krupniku. Dzięki skrobi krupnik staje się zawiesisty, a kasza zbita w tzw. krupy smakuje w zupie idealnie.
Nie podawaj kaszy od razu - odczekaj ok. 10-30 minut - niech kasza w
tym czasie pozostanie pod przykryciem i niech wchłania jeszcze wodę. W
ten sposób „dochodzi”, zyskując pełnię smaku i najlepszą dla siebie
konsystencję.
Kasza ze smakiem
Mówi się, że kasza jest nośnikiem smaku. Oznacza to, że jej delikatny
smak możemy dowolnie kształtować, a ona świetnie wchłaniać będzie użyte
przez nas przyprawy i inne składniki. Do wody z gotującą się kaszą
możemy dorzucić np.ziele angielskie czy liść laurowy.
- Kasza jęczmienna to podstawa krupniku oraz dań mięsno-warzywnych. Kasza pęczak z ziaren jęczmienia dobrze smakuje też w risotto lub zapiekankach.
- Kasza gryczana może być składnikiem farszu do pierogów, gołąbków czy naleśników, świetnie smakuje też z bitkami czy zrazami w sosie.
- Kasza jaglana to baza dla wielu dań głównych, ale równie dobrze smakuje na słodko czy w sałatkach.
- Kuskus sprawdzi się w sałatkach, zapiekankach i jako dodatek do dań głównych.
- Quinoa pasuje wszędzie tam, gdzie ryż czy każda inna kasza, dodatkowo doskonale smakuje na słodko.
Kasze mogą okazać się doskonałym pomysłem dla urozmaicenia jadłospisu
dzieci. Są one źródłem węglowodanów złożonych, zawierają witaminy B1,
B2, PP, kwas foliowy, potas, żelazo, cynk i magnez, a także błonnik.
Oczywiście tym nie przekonamy naszych dzieci. Może je za to przekonać:
- atrakcyjny sposób podania kaszy - ozdobienie owocami czy warzywami ułożonymi w fantazyjne kształty
- użycie kaszy do deseru - jeśli dziecko zobaczy, że kasza jest składnikiem pysznego słodkiego śniadania, to spojrzy na nią łaskawszym okiem
- możliwość dokonania wyboru - pozwólmy dziecku wybierać spośród wielu rodzajów kasz i znaleźć smak, który mu odpowiada
- menu dorosłych - dzieci lubią naśladować dorosłych, więc jeśli włączymy kasze w nasze menu, prościej będzie nam przekonać do tego nasze dzieci.
A oto kilka inspiracji szefa kuchni Knorr Piotra Murawskiego na dania z kaszą w roli głównej:
Składniki:
- 400 g wołowiny
- 1 Bulionetka do duszonych mięs Knorr
- 10 dag kaszy pęczak
- 5 suszonych pomidorów
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku (posiekanego)
- 3 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki mąki
- kilka listków bazylii
- 6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej oliwie przesmaż czosnek, cebulę oraz pokrojone w cienkie paski pomidory. Wsyp pęczak i wlej wodę (250 ml) – zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu. Ugotowany pęczak dopraw do smaku i wystudź.
- Po wystudzeniu dodaj starty ser oraz posiekaną bazylię.
- Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem na cienkie plastry. Na każdy plaster mięsa nałóż po łyżce pęczaku, mięso zwiń jak tradycyjne zrazy i zepnij wykałaczką.
- Przygotowane roladki oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Następnie przełóż do garnka, zalej 500 ml wody i, żeby zrazy nabrały pełnego smaku, dodaj Bulionetkę Knorr. Zrazy duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez 35-45 minut. Przed podaniem pamiętaj o usunięciu wykałaczek.
Składniki:
- 1,7 l wywaru z mięsa i warzyw,
- Bulion grzybowy Knorr,
- Przyprawa w płynie Delikat Knorr,
- 3 sztuki prawdziwków lub kozaków,
- 15 dag kaszy jaglanej,
- 6 dag makaronu muszelki,
- 1 cebula,
- pół szklanki śmietany,
- pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Kaszę przelej gorącą wodą i opłucz. W następnej kolejności zalej ją częścią wywaru i gotuj na niewielkim ogniu.
- W reszcie wywaru ugotuj makaron.
- Cebulę obierz, drobno pokrój i usmaż. Dodaj do niej pokrojone w paski grzyby. Duś, aż grzyby staną się miękkie.
- Połącz kaszę, makaron, kostkę Bulionu grzybowego Knorr, cebulę, grzyby oraz śmietanę.
- Gotuj kilka minut. Na koniec dopraw potrawę przyprawą w płynie Delikat Knorr. Zupę serwuj tuż po przyrządzeniu.
http://www.przepisy.pl/przepis/zrazy-z-indyka-z-kasza-jaglana-grzybami-i-tymiankiem#szukaj/kasza/przepisy
Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
http://www.przepisy.pl/przepis/golabki-z-nadzieniem-z-kaszy-gryczanej#szukaj/kasza/przepisy
Naleśniki z kaszy gryczanej
http://www.przepisy.pl/przepis/nalesniki-z-kasza-gryczana
Więcej przepisów na dania inspirowane smakiem kaszy znajduje się na www.przepisy.pl
Komentarze
Prześlij komentarz