Zastanawiasz się, co dziś zrobić na obiad? Jak dogodzić
domownikom i sobie, czyli ugotować coś szybko, łatwo i smacznie? W
takich sytuacjach najczęściej nasz wybór pada na mięso z kurczaka. Jemy
je do kilku razy w tygodniu, co oznacza ogromną ilość obiadów w ciągu
roku! Skąd brać pomysły, tak aby kurczak nam się nie znudził? Odpowiedź w
poniższym artykule
Szybki, smaczny, niedrogi – taki jest obiad przyrządzony na bazie
kurczaka. Ponadto, co trzeba podkreślić, za popularnością tego mięsa
stoi także jego uniwersalność i wszechstronne zastosowanie. Pierwsza
cecha to możliwość dowolnego kształtowania smaku mięsa w zależności od
charakteru zaplanowanego posiłku oraz gustów zasiadających do stołu.
Kurczak cechuje na tyle neutralny smak, że możemy uczynić go podstawą
zarówno pikantnego dania kuchni wschodniej, pachnącego imbirem i trawą
cytrynową, jak i łagodnej potrawy, delikatnie podkreślonej ziołami.
Natomiast wszechstronne zastosowanie przejawia się w mnogości dań, jakie
z tym mięsem możemy przygotować. Propozycji obiadowych z kurczakiem w
roli głównej jest mnóstwo: kurczak na patelni, dania makaronowe z sosem,
naleśniki, dania z grilla, mięsne sałatki.
Smażymy
Tak przygotowanego kurczaka podajemy chyba najczęściej. Smak
smażonych piersi odpowiada naszym domownikom, a domowi kucharze
doceniają szybkość i prostotę przyrządzenia posiłku. Niestety, coraz
częściej taki obiad zaczyna się nam zwyczajnie nudzić i, słysząc
westchnienia członków rodziny: „hm, znów ten kurczak”, szukamy pomysłów
na urozmaicenie dania. Okazuje się, że wbrew obawom mamy duże pole do
eksperymentów, bo smażoną pierś z kurczaka możemy przyrządzić na wiele
sposobów. „Bardzo dużo zależy od przyprawienia kurczaka – tą samą pierś
możemy podać w wersji łagodnej, z dodatkiem kolendry i tymianku, jak i
na ostro – z wyczuwalnym smakiem czosnku i ostrej papryki. Natomiast
dodając do marynaty sezam, sos sojowy i odrobinę imbiru, nadamy potrawie
orientalny charakter. Nawet takie drobne urozmaicenie wpłynie na smak
całego dania” – radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. Ponadto piersi
kurczaka możemy owinąć plastrami wędzonego boczku, co także odmieni
potrawę. Oczywiście także rolady z piersi z kurczaka to strzał w
dziesiątkę. A przygotowanie farszu to już prawdziwe pole do kulinarnych
eksperymentów – w piersi zawinąć możemy warzywa, suszone owoce,
pieczarki lub stworzyć pastę z suszonych pomidorów i sera mozzarella.
Ponadto smażony kurczak może zostać podany w pysznym sosie, na przykład z
dodatkiem blanszowanych brokułów i orzechów – i już na stole ląduje
zupełnie inne danie. Oto szczegółowy przepis:
Smażony kurczak z brokułami
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 kostka Rosołu z kury Knorr,
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 brokuł,
- 3 łyżki ulubionych orzechów,
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej bądź kukurydzianej,
- 1 cebula,
- 3 łyżki oleju roślinnego.
Przygotowanie:
- Zrób marynatę, łącząc olej z rozgniecioną kostką Knorr. Kurczaka pokrój na kawałki, natrzyj marynatą, dzięki której będzie on wyjątkowo soczysty, i oprósz mąką.
- Mięso usmaż na złoty kolor. Cebulkę pokrój na połówki, potem na plastry, dodaj do mięsa i smaż jeszcze przez chwilę.
- Na patelnię wlej 100 ml wody, dodaj ketchup, orzechy oraz blanszowane brokuły. Wszystko gotuj przez kilka minut, zdejmij z ognia, gdy sos zgęstnieje. Serwuj w duecie z ryżem.
- Kurczaka możesz dodatkowo doprawić odrobiną imbiru i paroma łyżkami sosu sojowego.
Dodajemy do sałatki
Usmażona pierś z kurczaka nie ogranicza nas jedynie do podania jej w
formie tradycyjnego drugiego dania z ziemniakami i surówką. Doskonałym
pomysłem, zwłaszcza teraz w sezonie świeżych warzyw, jest przygotowanie
sałatki, która sprawdzi się w porze obiadowej w ciepłe wakacyjne dni. To
alternatywa, która z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom zarówno
kurczaka, jak i sałatek. Już od nas zależy, jakie składniki dodamy do
kompozycji – kurczak bowiem świetnie łączy się z wszelkimi warzywami,
serami, a nawet owocami. Jako że sezon na paprykę już zagościł, Piotr
Murawski poleca Sałatkę z pieczoną papryką, której smak wzbogaci ser
kozi. Kompozycja idealna!
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka,
- 1 Rosół z kury Knorr,
- opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Knorr,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 50 g Ketchupu Hellmann’s,
- 50 g majonezu Hellmann’s,
- 1 sałata lodowa,
- 1 duża papryka czerwona,
- 100 g sera koziego lub innego sera o mocnym smaku,
- 1 mała czerwona cebula,
- 50 g orzechów włoskich,
- sok z połowy cytryny.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 200°C. Paprykę umyj i zawiń w folię aluminiową. Następnie piecz ją do miękkości (około 20 minut). Potem ostudź, obierz ze skórki i pokrój w paski.
- Mięso oczyść z żył i przerostów, rozetnij na dwie cieńsze części.
- W miseczce połącz kostkę rosołową z oliwą i sokiem cytrynowym. W takiej marynacie zanurz kurczaka, dzięki czemu będzie bardzo soczysty. Piersi usmaż na patelni (około 4 minuty z każdej strony). Następnie pokrój kurczaka w paseczki.
- Ser zetrzyj na tarce.
- Sałatę pokrój w ok. 2 cm kostkę, włóż do salaterki, połącz z resztą składników.
- W szklance zmieszaj sos sałatkowy, łyżkę wody, ketchup i majonez. Tak przygotowany dip połącz z sałatą.
- Sałatę wyłóż na głębokie talerze, ozdób krążkami czerwonej cebuli.
- Pierś z kurczaka możesz zastąpić mięsem z indyka.
Do dań makaronowych, ryżowych i naleśników
Co więcej, usmażoną pierś z kurczaka możemy uczynić składnikiem
uwielbianych przez Polaków włoskich dań makaronowych. Kurczak pasuje do
typowych dla tej kuchni sosów pomidorowych i śmietanowych. Ponadto mięso
to może być punktem wyjścia do przyrządzenia dań z ryżem rodem z
dalekiego Orientu. Rodzina z entuzjazmem zareaguje na nowe wydanie
kurczaka o zupełnie odmiennym niż dotychczas smaku. Natomiast
wielbiciele naleśników docenią oryginalny farsz „na ostro” z kurczakiem,
oliwkami i warzywami – w wersji meksykańskiej.
Zamarynuj go!
Niezależnie, jaki obiad ze smażoną piersią z kurczaka zaplanujemy,
mięso powinno być kruche i soczyste. Osiągnięcie tego efektu często jest
zadaniem niełatwym, dlatego warto skorzystać z podpowiedzi Piotra
Murawskiego, szefa kuchni Knorr. Poleca on przyrządzić prostą marynatę z
kostki rosołowej oraz oliwy. Wystarczy rozetrzeć 1 kostkę Rosół z kury Knorr,
połączyć z 3 łyżkami oliwy lub oleju i taką pastą natrzeć piersi z
kurczaka. Marynata sprawi, że kurczak będzie soczysty, a do tego
idealnie przyprawiony. Tak przygotowane mięso możemy podać z różnymi
dodatkami, przyrządzić rolady, pokroić na kawałki i dodać do sałatki
oraz wykorzystać na bardzo wiele innych sposobów, które zależą tylko od
naszej wyobraźni.
Grillujemy
Oprócz smażenia, mięso drobiowe coraz częściej także grillujemy: nie
tylko piersi z kurczaka, ale także udka oraz skrzydełka. Mięso z
kurczaka najlepiej przyrządzać w skórze, a przed zjedzeniem zdjąć ją,
aby nie spożywać zawartego w niej tłuszczu. Proste przepisy mogą iść w
parze z wykwintnym smakiem, który docenią domownicy. To pyszne
rozwiązanie na obiad w letni weekend, kiedy pogoda pozwoli nam na
przygotowanie dania na świeżym powietrzu, a wolny od pracy dzień
zgromadzi wokół grilla całą rodzinę. Nie zapominajmy, że taki obiad
możemy też przyrządzić o innej porze roku, wykorzystując rożen w
piekarniku.
Poniżej łatwy przepis na skrzydełka z nutą cytryny i tymianku. Aby
były chrupiące, warto najpierw smażyć je ok. 20 minut na wyższej półce, a
następnie przełożyć niżej i w wysokiej temperaturze grillować po 5
minut z każdej strony.
Wypróbujmy Kurczaka w marynacie klasycznej:
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 600 g skrzydełek,
- 1 kostka Rosołu z kury Knorr,
- 1 cytryna,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- łyżeczka tymianku.
Przygotowanie:
- Aby mięso było soczyste i aromatyczne, stwórz marynatę. W słoiczku wymieszaj oliwę, sok z cytryny i kostkę Knorr. Posiekaj tymianek, dodaj do marynaty i jeszcze raz wymieszaj.
- Zrobioną w ten sposób marynatą natrzyj skrzydełka. Mięso marynuj przez kilka godzin.
- Po tym czasie grilluj skrzydełka przez kwadrans, najlepiej przy zamkniętej pokrywie grilla.
Przepisów na soczystego kurczaka jest mnóstwo! Znajdź swoje ulubione na www.przepisy.pl
Komentarze
Prześlij komentarz