Najdroższe jajko zostało kupione za 18,5 mln dolarów - chodzi
o złote, wysadzane drogocennymi kamieniami Jajka Fabergé pochodzące z
kolekcji carów rosyjskich Romanowów. Te prawdziwe od kury może nie tak
kosztowne, za to bezcenne w czasie wielkanocnym - symbolizują nowe życie
i są obowiązkowym punktem programu podczas świątecznego śniadania
W obliczu zbliżającej się Wielkanocy „prześwietlamy”… jajka. Czy
potrzebnie martwimy się o ich kaloryczność? Jaka jest dopuszczalna norma
spożycia jajek? Dlaczego nie należy gotować ich dłużej niż 10 minut?
Jak poznać nieświeże jajko? Na te i wiele innych pytań odpowiedź
znajdziemy w poniższym artykule.
Jajko pod lupą
Białko jajka w prawie 90 proc. składa się z wody, 9 proc. to
aminokwasy, a ok. 1 proc. - węglowodany. Żółtko w ⅔ to tłuszcze - wcale
nie tylko te „złe”, jak przyjęło się uważać. Ale przyjrzyjmy się temu z
bliska.
„Jajko cechuje się zawartością cholesterolu - owszem, ale
jednocześnie jest źródłem lecytyny oraz niewielkiej ilości nienasyconych
kwasów tłuszczowych”, tłumaczy Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki
Knorr. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dopuszcza spożywanie jajek w
diecie zdrowego człowieka o unormowanym poziomie cholesterolu jako
elementu zbilansowanej diety. Należy pamiętać, że jajka używane są do
ciast, makaronów, kotletów itd. Możemy też trzymać się zasady, która
mówi, że jeśli nasza dieta nie obfituje w tłuszcze zwierzęce, natomiast jadamy dużo warzyw i owoców, to tym częściej możemy sobie pozwolić na jajko.
Dlaczego warto jeść jajka?
- Jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie, więc musi dostarczyć sobie w pokarmach, aby funkcjonować prawidłowo. Dwa jajka o masie ok. 60 gramów każde zaspokajają 35 proc. dziennego zapotrzebowania na te aminokwasy.
- Jajko zawiera całe bogactwo witamin i składników mineralnych, a zwłaszcza witaminy A, D , B2, a także dobrze przyswajalne żelazo, magnez, cynk i jod.
- Luteina zawarta w jajku wpływa korzystnie na wzrok, a także jest silnym przeciwutleniaczem.
Jajko kategorii wagowej L, czyli ważące ok. 65 g w skorupce i 56 g bez skorupki, to ok. 7 gramów białka i 90 kalorii.
Obchodzić się jak z jajkiem - porady szefa kuchni
A oto kilka praktycznych rad dla wszystkich tych, którzy uwielbiają jajka, od szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego:
- Jajka bezwzględnie przechowujmy w lodówce. Jeśli przebywają one w
wilgotnym i ciepłym pomieszczeniu, bakterie znajdujące się na skorupce
mogą wniknąć do środka.
- Nie powinniśmy przechowywać jajek w lodówce dłużej niż 3 tygodnie,
ponieważ następuje w nich stopniowy rozkład białek i witamin oraz
jełczenie tłuszczu - naturalny proces starzenia. Weźmy też pod uwagę, że
jajka pochłaniają zapachy z lodówki.
- Przed użyciem jajko należy umyć w ciepłej wodzie, natomiast jeśli
jest jedzone na surowo, to sparzyć. To niezwykle ważne, bo jeśli zdarzy
się, że nioska jest zakażona bakteriami, to ta czynność może nas
uchronić przed przeniesieniem choroby do naszego organizmu. Nie należy
natomiast myć jajek przed włożeniem do lodówki, ponieważ zmywamy w ten
sposób ochronną warstwę ze skorupki.
- Jajka są kwasotwórcze, dlatego by zachować zrównoważoną dietę,
pamiętajmy o obecności w niej zasadowych pokarmów, np. warzyw i kasz.
- Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Po rozbiciu żółtko powinno
być zwarte i okrągłe, białko natomiast gęste (nie powinno się rozlewać).
- Jeśli zastanawiamy się – lepsze ścięte czy surowe żółtko - to warto
wiedzieć, że pod obiema postaciami jest strawne w tym samym stopniu. Co
innego natomiast białko - nie należy jeść go na surowo, bo w białku
obecny jest składnik, który blokuje przyswajanie witaminy B7, czyli
biotyny.
- Na koniec dobra wiadomość – jajka, jako jeden z niewielu produktów,
można bezpiecznie smażyć na maśle, ponieważ białko ścina się już przy
60 stopniach, a więc jeszcze zanim masło zacznie się palić i wytwarzać
toksyczne związki.
Jajko „z metką”
I jeszcze kilka słów, które będą wskazówką podczas robieniu zakupów.
Jajka na sklepowych półkach, niczym ubrania na wieszakach, zazwyczaj
występują w czterech rozmiarach S, M, L i XL. Zamiast centymetrów liczy
się tutaj waga. Jajka oznaczone rozmiarem S to jajka małe, które ważą
poniżej 53 g, M mieszczą się w przedziale 53-63 g, L to jajka duże o
wadze 63-73 g, natomiast rozmiar XL otrzymują dorodne jajka ważące ponad
73 g.
Jajka możemy sklasyfikować nie tylko ze względu na kategorię wagową,
ale również system hodowli, czyli w praktyce rodzaj chowu. Zwróćmy uwagę
na cyfrę, od której zaczyna się kod umiejscowiony na jajku:
- 0 to jajka z produkcji ekologicznej. Oznacza to, że hodowla kur
odbywa się na świeżym powietrzu, z dostępem do wolnego wybiegu, a do
tego kury karmione były paszą posiadającą certyfikat ekologiczny.
- 1 to jajka z chowu na wolnym wybiegu – oznacza to, że kura ma dostęp do wybiegu i żyje w swobodnych warunkach.
- 2 to jajka z chowu ściółkowego - kura hodowana jest w ograniczonych
warunkach, ale może chodzić swobodnie po kurniku, posiada dostęp do
piasku i grzędy. W przepisach unijnych określono, że ilość zwierząt na 1
m2 powierzchni użytkowej wynosi 9 kur niosek.
- 3 to jajka z chowu klatkowego, czyli najmniej przyjaznego. Kury nie
mają możliwości swobodnego poruszania się, gdyż przebywają stale w
klatkach.
I na koniec przykładowy kod z jajka i jego deszyfracja:
1/PL/9 16 12 03
1 oznacza omawiany wyżej system hodowli, PL to oznaczenie kraju
pochodzenia, następujące po nim 4 liczby to w kolejności: numer
województwa, kod powiatu, kod zakresu działalności oraz kod fermy. Jak
widać, pochodzenie żadnego jajka nie pozostanie anonimowe!
Wielkanocne jajka
zapiekane z szynką
Składniki:
- 8 jajek
- 200 g sera żółtego
- 200 ml śmietany
36%
- 50 ml wody
- 150 gramów
gotowanej szynki
- 1 Fix Spaghetti
Carbonara Knorr
- 1 łyżeczka
margaryny
- 1 łyżka natki
pietruszki
- 4 łyżki bułki
tartej
- pieprz
- gałka
muszkatołowa
Sposób
przygotowania:
- Ugotuj jajka na twardo, obierz i skrój w plastry. Pokrój szynkę w plasterki, a ser zetrzyj. Kilka plasterków jajka i szynki odłóż do dekoracji.
- Do szklanki wsyp Fix i dodaj do niego wodę, śmietanę, gałkę muszkatołową oraz pieprz - wszystko wymieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Przygotuj żaroodporne naczynie i natrzyj je tłuszczem. Naprzemiennie układaj w nim jajka, szynkę oraz ser. Wszystkie warstwy starannie polewaj sosem.
- Zapiekankę posyp bułką tartą i udekoruj paskami szynki i jajka.
- Nagrzej piekarnik do 175°C i wstaw zapiekankę na około 25 minut. Najlepiej podawać ją na ciepło z natką posiekanej pietruszki.
Składniki:
- 2 jajka
- 200 g świeżego
szpinaku
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki
margaryny
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawa
Uniwersalna Delikat Knorr
Sposób
przygotowania:
- Dokładnie umyj, a następnie osusz szpinak.
- Na rozgrzanej patelni rozpuść margarynę i podsmaż na niej czosnek przez około 1 minutę.
- Dodaj szpinak oraz Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr, wszystko razem wymieszaj. Po chwili odstaw patelnię na bok.
- Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. Następnie dodaj ocet i mieszaj, aż powstanie „wir”, wtedy wrzuć jajko do wody. Gotuj je przez 2-3 minuty.
- Szpinak ułóż na talerzu i połóż na nim jajko. Potrawę można podawać także z tostami albo ze świeżo podsmażonym, chrupiącym boczkiem.
Składniki:
- 200 g wędzonego
łososia
- 6 jajek
- 2 łyżki Ketchupu
Hellmann’s Łagodnego
- 1 opakowanie Sosu
sałatkowego paprykowo-ziołowego Knorr
- 1/4 opakowania
masła
- 100 g sera
pikantnego
- pół pęczka
natki pietruszki
Sposób
przygotowania:
- Zmiksuj łososia na jednolitą konsystencję, dodaj ketchup oraz starty ser.
- Posmaruj kokilki masłem i wbij do nich jajka. Nałóż na nie farsz.
- Do garnka nalej wodę i delikatnie włóż do niej kokilki, uważając, aby nie dostała się do nich woda. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.
- Dodaj Sos sałatkowy Knorr do masy i dokładnie wymieszaj.
- Gotowe kokilki ułóż na talerzu, dodaj gotowy sos i całość udekoruj natką pietruszki.
Jajka
Flamenco
Składniki:
-
4 jajka
-
2 ząbki czosnku
-
Esencja do duszonych warzyw Knorr
-
1 mała cebula
-
6 ugotowanych szparagów (mogą być mrożone)
-
puszka fasolki czerwonej (mała)
-
puszka kukurydzy (mała)
-
pół szklanki przecieru pomidorowego
-
2 plastry szynki serrano
-
150 g pikantnej kiełbasy chorizo pokrojonej w kosteczkę
-
20 ml oliwy z oliwek
-
¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku
Sposób
przygotowania:
- Posiekaj cebulę i czosnek, wrzuć wraz kiełbasą chorizo na rozgrzaną oliwę i zrumień.
- Wrzuć kukurydzę, fasolkę i pocięte w mniejsze kawałki szparagi. Duś chwilę na małym ogniu.
- Dodaj przecier, podlej kilkoma łyżkami wody i dodaj Esencję do duszonych warzyw Knorr. Duś na małym ogniu 15 minut.
- W tym czasie przygotowuj kokilki do zapiekania: smaruj je oliwą i napełniaj przygotowaną masą pomidorową.
- Do każdej kokilki wbij po 1 jajku, ale nie mieszaj zawartości.
- Białko przykryj szynką, aby żółtko było odsłonięte, posyp ostrą papryką. Kokilki wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj 5-8 minut, aby ścięły się białka pod wędliną.
Jajka
po florencku
Składniki
-
10 grubszych plastrów szynki
-
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
-
1,5 szklanki wody
-
100 g mrożonego szpinaku w liściach
-
10 jajek
-
10 kromek chleba tostowego
-
1 łyżka margaryny
-
ząbek czosnku
-
sól i pieprz do smaku
Sposób
przygotowania:
- Rozmieszaj Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr w 1,5 szklanki wody. Gotuj około 8 minut, ciągle mieszając.
- Podduś szpinak z łyżką margaryny i roztartym ząbkiem czosnku.
- Podsmaż szynkę z obu stron.
- Usmaż jajka na patelni.
- Podgrzej tosty w piekarniku lub tosterze. Wyjmij z piekarnika i układaj na nich kolejno: plaster szynki, łyżkę szpinaku, łyżkę Fixu Knorr oraz jajko. Przed podaniem dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne).
Komentarze
Prześlij komentarz