Przejdź do głównej zawartości

Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa - wiosenne warzywa na start

Kto wymyślił Dzień Bez Mięsa? Wariat - powiedzą jedni. Idealista - krzykną drudzy. Ten wariat i idealista pochodził z Ameryki i należał do grupy aktywistów z organizacji na rzecz przestrzegania praw zwierząt. Jako zwolennik diety wegetariańskiej, zainicjował Dzień Bez Mięsa, chcąc zwrócić uwagę na jej zalety


Zgadzamy się z nim czy nie, chcemy słuchać, czy wręcz przeciwnie, jedno trzeba mu oddać  - człowiek ów wybrał sobie idealną datę. 20 marca, czyli w dzień przed nadejściem kalendarzowej wiosny, wszystko w nas kipi z tęsknoty do świeżych warzyw i euforycznie reagujemy na widok co rusz pojawiających się na straganach nowalijek. W Dniu Bez Mięsa nie musimy wchodzić w ideologiczne spory, możemy za to traktować tę okazję jako impuls do odświeżenia swojej diety i datę graniczną, po której nasze menu wzbogaca się o wiosenne warzywa. Do tego chyba nikogo nie trzeba przekonywać!

Po czym poznać najlepsze nowalijki? 

Na wiosnę powracają do naszej kuchni nowalijki: rzodkiewka, sałata, pomidor, ogórek, szczypiorek oraz natka pietruszki. Pochodzą one zazwyczaj z upraw szklarniowych, ponieważ wciąż jeszcze zdarzają się przygruntowe przymrozki, które mogłyby zniszczyć uprawę tradycyjną. Nowalijki ze szklarni nie muszą walczyć ze szkodnikami i takimi czynnikami atmosferycznymi jak grad czy przymrozek, dzięki czemu rosną szybko i są dorodne.
Jak wybrać nowalijki najwyższej jakości? Jak z nimi postępować? Oto kilka porad specjalisty ds. żywienia Knorr, Iwonny Niegowskiej:
  • Nie kupuj bardzo dużych warzyw - możliwe, że były nadmiernie nawożone azotem, a niestety nowalijki chłoną związki azotowe nieselektywnie, czyli nie tyle, ile potrzebują, ale tyle, ile im się dostarczy.
  • Przyjrzyj się warzywom w sklepie i wybierz te z gładką skórą i zdrowo wyglądającymi liśćmi. Unikaj roślin o liściach zabarwionych na żółto – to również może być dowód na nadmiar nawozu użytego w procesie uprawy.
  • Przed spożyciem umyj warzywo bardzo dokładnie, a następnie obierz ze skóry - szkodliwe substancje gromadzą się tuż pod nią.
  • Nie przechowuj warzyw w szczelnie zamkniętych pojemnikach - bez dostępu tlenu azotany przekształcą się w szkodliwe dla zdrowia azotyny.
Warzywne propozycje na Dzień Bez Mięsa

Rzodkiewka przepysznie smakuje zmieszana ze szczypiorkiem, twarogiem i jogurtem naturalnym – to wie nawet dziecko. A co jeśli chcemy znaleźć dla niej nowe zastosowanie? Wypróbujmy przepis na sałatkę z rzodkiewki, z bardzo krótką listą zakupów i gwarancją niepowtarzalnego smaku. Sałatka wiosenna z czarnymi oliwkami to doskonały pomysł na lunch lub kolację: 


Fanom rzodkiewki polecamy również przygotować z niej dip, który z powodzeniem można używać do krakersów i chipsów na wiosennym przyjęciu bez mięsa:


Z utęsknieniem czekamy całą zimę na sałatę, więc z pewnością ochoczo przygotujemy Sałatę ze szczypiorkiem. Oprócz nowalijek, w kompozycji znajdą się aromatyczne dodatki. Całość bardzo lekka i pachnąca wiosną!


Składniki:
- 1 sałata masłowa
- 1 ogórek
- 5 rzodkiewek
- 1 Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr
- pęczek szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- 150 g jogurtu naturalnego
- pół cytryny
Sposób przygotowania:
  1. Sałatę umyj i osusz. Następnie porwij liście na mniejsze kawałki.
  2. Ogórka przekrój wzdłuż na pół, wydrąż miąższ z pestkami i pokrój go w półksiężyce. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki.
  3. W salaterce wymieszaj delikatnie liście sałaty, plasterki ogórka oraz rzodkiewki.
  4. Zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr rozmieszaj z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sokiem z cytryny.
  5. Wymieszaną w salaterce sałatę polej przygotowanym sosem, a na koniec posyp pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Jeśli sałatka ma być bardziej pożywna, możemy zdecydować się na fasolę czerwoną jako główny składnik, a do niego dopasować najlepsze warzywa, m.in. sałatę, pietruszkę, paprykę i czerwoną cebulę. Palce lizać!

Sałatka fasolowa


Składniki:
- Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
- 400 g czerwonej fasoli z puszki
- pół sałaty masłowej
- strąk czerwonej papryki
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek0
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
  1. Posiekaj drobno cebulę i paprykę. Do dużej salaterki wsyp fasolę, posiekaną cebulę i paprykę.
  2. Dodaj natkę pietruszki.
  3. Wymieszaj sos sałatkowy Knorr z 3 łyżkami wody i oliwą z oliwek, następnie wymieszaj.
  4. Polej sałatkę sosem i wstaw do lodówki na pół godziny.
  5. Umyj i osusz sałatę, ułóż na brzegu wokół całej salaterki i podawaj.
Inne propozycje kulinarne na Dzień Bez Mięsa znajdziemy na wwwprzepisy.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

13 godzin: Tajna misja w Benghazi. Ten film musisz zobaczyć!

Jest 11 września 2012 roku. Uzbrojona grupa islamskich bojowników atakuje konsulat Stanów Zjednoczonych znajdujący się w libijskim mieście Benghazi. Na ratunek dyplomatom rusza sześciu świetnie wyszkolonych ochroniarzy, byłych żołnierzy jednostek specjalnych. Przez kilkanaście godzin walczą oni  z terrorystami Film 13 godzin: Tajna misja w Benghazi, o którym mowa został oparty na bestsellerowej książce "13 Hours: The Inside Account of What Really Happened in Benghazi" Mitchella Zuckoffa, która została napisane na podstawie prawdziwych wydarzeń. Zobacz trailer filmu 13 godzin: Tajna misja w Benghazi: Reżyserem filmu jest znany z filmów akcji Michael Bay (Armageddon, Pearl Harabor, Transformers), a w rolach głównych wystąpili: James Badge Dale (Infiltracja, Wstyd), John Krasinski (Biuro), Max Martini (Szeregowiec Ryan, Pacific Rim), Pablo Schreiber (Królowie Dogtown, Orange is the New Black) oraz David Denman (1000 lat po Ziemi, Dar). Przeczyta...

Brazylijska piękność nago. Jessika Alves w sierpniowym "Playboyu"

Jessika Alves wystąpiła w sesji jubileuszowego wydania magazynu „Playboy”. Piękna brazylijska aktorka przyznała w jednym z wywiadów, że jest szczęśliwa, że mogła pokazać swoje naturalne piękno i zdradziła, że nigdy jeszcze nie chodziła tak długo nago w życiu jak podczas rozbieranych zdjęć Sesja zdjęciowa do sierpniowego "Playboya" z udziałem Jessiki Alves była kręcona w Sul do Rio.  Pi ę kna aktorka, która niedawno zakończyła zd j ęcia do ostatniej części telenoweli "Em Familia",  11 sierpnia pojawi się w programie "Super Chef VIP w 2014", w kt ó rym uczestnicy b ę dą walczyli o nagrodę w wysokości 50.000 dolarów.   Efekty sesji z udziałem pięknej panny Alves możemy podziwiać w jubileuszowym wydaniu brazylijskiej edycji magazynu "Playboy". A trzeba przyznać, że jest się czym zachwycać, bo urodziwa  Jessika wygląda zjawiskowo i seksownie. To zasługa w dużym stopniu jej naturalnego wdzięku, ale i wynik pracy stylistów,...

Mistrzostwa Europy U-21 w piłce nożnej już w czerwcu

16 czerwca rozpoczną się Mistrzostwa Europy U-21 w piłce nożnej, których gospodarzem jest Polska. Mecz będą odbywały się na stadionach w Kielcach, Lublinie, Gdyni, Bydgoszczy, Krakowie i w Tychach Na początku czekają nas dwa spotkania w Grupie A, w której w Piątek 16 czerwca Szwecja U-21 zmierzy się z Anglią U-21 w Kielcach, o godz. 18:00, a Reprezentacja Polski U-21 powalczy ze Słowacją U-21 o godzinie 20:45 w Lublinie W sobotę, 17 czerwca  w Grupie B Portugalia U-21 zagra z Serbia U-21 o godz. 18:00 w Gdyni, a Bydgoszczy zmierzą się Reprezentacja Hiszpanii U-21- Macedonią U-21  o godzinie 20:45 W niedzielę, 18 czerwca w Grupie C Niemcy U-21 zagrają z Czechami U-21 w Tychach o godz. 18:00, a w Krakowie Dania U-21 zmierzy się z Włochami U-21 o godz. 20:45. Zobacz Miasta Gospodarzy Euro U21 Polska 2017: