Jak smakuje jedno z najlepszych piw pszenicznych w Polsce? Przekonaj się o tym osobiście! Golden
Weizen, który powstaje we wrocławskim browarze restauracyjnym Złoty
Pies, otrzymał srebro w Konkursie Piw Rzemieślniczych 2015
Konkurs Piw Rzemieślniczych jest jedną z najbardziej prestiżowych
imprez branżowych w Polsce. Od ośmiu lat doświadczeni sędziowie
wyłaniają najlepsze piwa uwarzone według autorskich receptur. W tym roku
konkurs zorganizowano po raz pierwszy w ramach Poznańskich Targów
Piwnych. Małe browary (rzemieślnicze, restauracyjne i regionalne) z
całej Polski mogły wystawić po jednym piwie w każdej kategorii, między
innymi Grodziskie, Pszeniczne, American Pale, White IPA, Black IPA czy
Pumpkin Ale. Następnie jury wybrało w każdej z nich trzy najlepsze piwa.
Wśród nagrodzonych znalazło się wrocławskie piwo z browaru
restauracyjnego Złoty Pies. Golden Weizen, autorstwa Łukasza Szweda
zdobył srebro w kategorii piw pszenicznych (HefeWeizen).
- To duży sukces naszego browaru, który otwarty został niedawno.
Nie warzyliśmy go specjalnie na konkurs, po prostu zgłosiliśmy to, co
było na kranie – mówi Łukasz Szwed, główny piwowar w browarze Złoty Pies, autor nagrodzonej receptury. - Tajemnicą
naszego sukcesu jest wiedza i doświadczenie. Nawet drobna zmiana
składnika przekłada się na wyraźną różnicę w efekcie końcowym. Liczy się
jednak również wyczucie i pasja. Tego ostatniego nam nie brakuje – dodaje.
Nagrodzony Golden Weizen to klasyczne piwo pszeniczne w niemieckim
stylu (słód pszeniczny stanowi ponad 50% zasypu). Jest orzeźwiające,
słodowe, o smaku chlebowym. Warzy się je przy użyciu polskiego chmielu
Lubelski.
Łukasz Szwed, autor receptury, zaczynał jako piwowar domowy.
Fascynacja różnorodnością niuansów, które decydują o smaku i aromacie
piwa, skłoniła go do dalszego rozwoju. Zrobił doktorat na wrocławskim
Uniwersytecie Przyrodniczym w dziedzinie technologii żywności i żywienia
człowieka, specjalność – procesy fermentacji. Teraz jest głównym
piwowarem we wrocławskim browarze restauracyjnym Złoty Pies, który
otworzył się niespełna miesiąc temu we wrocławskim Rynku. W tej chwili
można tutaj zamawiać cztery rodzaje rzemieślniczego piwa, warzonego na
miejscu. Oprócz nagrodzonego Golden Weizena – z golden retrieverem na
kranie - goście mogą degustować również Boksera (Lager), Pitbulla (IPA),
Buldoga Amber (wariacja na temat marcowego).
Komentarze
Prześlij komentarz