Zanim nadejdzie Tłusty Czwartek, warto zatrzymać się przy
jeszcze jednej dacie w kalendarzu – w poniedziałek 9 lutego obchodzimy
Międzynarodowy Dzień Pizzy. To święto nie tylko tych, co lubią szybko
zjeść „w przelocie” pyszny trójkącik, ale celebrować go powinni wszyscy
entuzjaści pysznego jedzenia
Pizza bowiem już dawno przestała się
kojarzyć tylko z daniem typu fast-food, podaje się ją nawet w powstałych
na modłę włoską wykwintnych restauracjach. Ponadto coraz częściej
podejmujemy wyzwanie, by samemu w swojej kuchni przygotować pizzę, które
podbije serca domowników czy przyjaciół.
Nikogo nie powinno dziwić, że przysmak ten doczekał się swojego
święta - wszak uwielbiany jest przez ludzi na całym świecie. Niektóre
źródła podają, że codziennie na świecie sprzedaje się około 13 milionów
pudełek pizzy. Czy nas to dziwi? Ani trochę! Co ciekawe, każdy kraj
zaadaptował pizzę do swoich warunków i dzięki temu w każdym państwie
smakuje ona nieco inaczej - chodzi przede wszystkim o ulubione
składniki, ale również o wielkość pizzy i grubość ciasta.
Skąd właściwie wzięła się pizza?
Prawdziwy smakosz powinien znać tę historię! Prekursorami pizzy
byli...nie Włosi, a Grecy, którzy wypiekali płaski chleb, smarowany
potem oliwą, posypany ziołami i czosnkiem. Następnie receptura
przywędrowała do Rzymu, gdzie piekarze wykorzystywali placki głównie po
to, by... sprawdzić temperaturę pieca, a gotowe ciasto wydawali
biedakom. Dopiero z czasem dostrzegli potencjał, jaki tkwi w płaskim
cieście z dodatkami.
W XVII wieku nastąpił ważny krok w ewolucji pizzy w stronę tej znanej
nam dzisiaj - z sosem pomidorowym jako bazowym składnikiem. Kolejna
przełomowa data to rok 1889, kiedy to na wizytę królowej Włoch
Margherity Sabaudzkiej neapolitańscy piekarze przygotowali pizzę z
dodatkami nawiązującymi kolorystycznie do narodowych barw włoskich.
Płaski placek pokryły: zieleń bazylii, biel sera mozarella oraz czerwień
pomidorów. Jak się domyślacie, to od jej imienia powstała nazwa
najpopularniejszej pizzy - margherity.
Mąka, drożdże, woda, sól, oliwa…
O popularności pizzy decyduje na pewno prostota przygotowania bazy,
czyli ciasta. Składniki zazwyczaj masz pod ręką: mąka, drożdże, woda,
oliwa, sól. I to co niezbędne - cierpliwość potrzebna do wyrobienia
ciasta. Od czego zależy smak i konsystencja ciasta? Oto cenne porady
włoskiego szefa kuchni Knorr Paolo Marinucci’ego:
- O kruchości i elastyczności ciasta decyduje rodzaj drożdży oraz ich
ilość. Możesz wybierać wśród drożdży naturalnych, piekarskich oraz
suchych. „Najlepsza pizza jest efektem długiego i powolnego procesu
wyrastania ciasta, a im dłużej, tym lepiej. Mieszanka 2 g drożdży
piekarskich i 500 g mąki powinien rosnąć nawet do 24 godzin” - mówi
Paolo. Oczywiście zazwyczaj nie mamy tyle czasu, a decyzja o zrobieniu
pizzy zapada spontanicznie.
- Drożdże świeże (czyli te najczęściej kupowane w sklepach w postaci
kostki) powinny być przechowywane w lodówce, ale przed użyciem należy
doprowadzić je do temperatury pokojowej. Jeśli chcesz sprawdzić, czy
zakupione drożdże są świeże, wymieszaj je z ciepłym mlekiem i odrobiną
cukru. Jeśli po kilku minutach zaczną się pienić, to znaczy, że masz do
czynienia ze świeżymi drożdżami.
- Wypiekanie cienkiego ciasta trwa dosłownie kilka minut. Piekarnik
rozgrzej wcześniej do temperatury 240°C, najlepiej piecz z włączonym
nawiewem. Ostateczny czas pieczenia zależy od rodzaju i ilości
składników umieszczonych na cieście.
- Jeśli chcesz urozmaicić ciasto, możesz dodać do niego drobno
posiekane suszone pomidory, oliwki lub smażoną cebulę - nadadzą one
dodatkowego smaku i aromatu daniu.
- Nie martw się, jeśli ciasta wyszło zbyt dużo. Możesz je zamrozić – uprzednio owijając w folię.
- Nadmiar ciasta na pizzę możesz wykorzystać do przygotowania innych
pyszności rodem z Włoch, np. calzone (pieroga z nadzieniem) lub focacci
(płaskiego placka z ziołami i oliwą).
Oto przepis na ciasto na pizzę:
Składniki:
- 5 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 700 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 50 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Do miseczki nalej szklankę ciepłej wody, rozpuść w niej sól, cukier i drożdże, dodaj oliwę oraz mąkę. Delikatnie mieszając, połącz wszystkie składniki. Ciasto wyrabiaj około 5 minut, aż przestanie kleić się do rąk, w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki.
- Przygotowane w ten sposób ciasto odstaw na ok. 20 minut w ciepłe miejsce, przykrywając miseczkę czystą ściereczką, aby wyrosło.
- Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części, z każdej uformuj kulę, wyrabiając ciasto jeszcze raz. Jedną porcje ciasta pozostaw na desce oprószonej mąką, resztę na powrót przełóż do miski i przykryj ściereczka.
- Pozostawioną kulę ciasta rozwałkuj na grubość około 5 milimetrów, nadając jej okrągły kształt.
- Ciasto posmaruj sosem, nałóż odpowiednie składniki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 20 minut.
… aromatyczny sos
Sos do pizzy to połączenie przecieru pomidorowego, oliwy oraz
odrobiny soli. Pastę pomidorową można przyrządzić również z pomidorów z
puszki przetartych przez sito, które następnie trzeba pogotować na małym
ogniu 10-15 minut, aby pasta odparowała i zgęstniała. Pomocny będzie
również Fixu Spaghetti Napoli. Do pasty możesz dodać swoje ulubione
przyprawy, czyniąc ją jeszcze bardziej aromatyczną i bogatą w smaku.
Najważniejsze, aby dopilnować właściwej konsystencji sosu, bo zbyt
wodnisty oznacza wilgotną i nieapetyczną pizzę. Poniżej przepis na
aromatyczny, doskonale przyprawiony sos do pizzy:
Składniki:
- 1 cebula
- 1 opakowanie Fixu Spaghetti Napoli Knorr
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 szczypta soli
- 50 ml oliwy z oliwek
- 300 ml wody
Sposób przygotowania:
- Cebule i czosnek drobno posiekaj, a następnie podsmaż na rozgrzanej oliwie.
- Fix rozmieszaj w 300 ml wody Fixie Knorr i zalej podsmażone składniki. Gotuj kilka chwil, mieszając.
- Teraz dopraw sos, dodają oregano i sól. Odstaw go do ostygnięcia.
- Nałóż sos na pizzę i rozprowadź łyżką. Na jedną pizzę wystarczy ok. 3 łyżek sosu.
… ser i ulubione składniki!
Według Paolo Marinucci’ego,
szefa kuchni Knorr, najlepszy ser do pizzy to mozarella, a za jej
największe atuty uważa delikatny smak, elastyczność oraz odpowiednią
wilgotność. Inne polecane przez Paolo gatunki sera to Ementaler i
Provolone. Ten pierwszy łagodny, słodko-orzechowy, a ten drugi - miękki,
delikatny, ale w procesie dojrzewania nabierający ostrzejszego smaku.
Co jednak najważniejsze, Paolo podkreśla, że każdy indywidualnie
decyduje o smaku swojej pizzy, a wszystkie chwyty są dozwolone, a nawet
wskazane. Im więcej eksperymentujesz z doborem składników, tym milsze
zaskoczenie może Cię czekać w efekcie.
Dla tych, co o pizzy chcą wiedzieć wszystko!
- Nazwa „pizza” pochodzi od słowa picea, czyli wypiekany bochen chleba.
- Pierwsza w historii pizzeria powstała w Neapolu i funkcjonuje z
powodzeniem po dziś dzień. Nazywa się „Antica Pizzeria Port Alba” i
serwuje pizzę od 1830 roku.
- Pizza, która figuruje w „Księdze Rekordów Guinnessa” jako
największa, osiągnęła 37,4 metra średnicy, a przygotowana została z 0,5
tony mąki, 900 kg pomidorowego puree oraz 800 kg sera. Rekord padł w
1990 roku.
- Najdroższa pizza sprzedana została za 2 745 dolarów amerykańskich.
Jej cenne składniki to m.in. sos z suszonych na słońcu pomidorów,
szkocki wędzony łosoś, medaliony z dziczyzny, jadalne złoto, homar
marynowany w wytrawnym koniaku oraz nasączony szampanem kawior.
- Od 2009 roku decyzją Komisji Europejskiej pizza neapolitańska
została zastrzeżona jako wyrób tradycyjny i chroniona jest certyfikatem
TSG (ang. traditional speciality guaranteed).
- Szacuje się, że połowa sprzedaży pizzy przypada na piątek i sobotę,
a największe rozmiary pizzy kupuje się w niedzielę na rodzinny obiad.
Poniżej wybrane przepisy na pizzę – zainspiruj się! Smacznego!
Więcej przepisów na pizzę z gwarancją sukcesu znajduje się na www.przepisy.pl – dzięki odświeżonej wersji portalu i nowym funkcjom gotowanie będzie jeszcze przyjemniejsze!
Komentarze
Prześlij komentarz