Przygotowanie wykwintnej kolacji nie musi trwać godzinami.
Wystarczy dobry pomysł, wysokiej jakości składniki i dwa kwadranse w
kuchni, żeby wyczarować pyszny posiłek, który skruszy nawet najtwardsze
serce. Drosed – Specjalista od drobiu - podpowiada zabieganym i
zapominalskim, jak szybko stworzyć romantyczne danie
Warto, więc sięgnąć po sprawdzone przepisy i
najwyższej jakości składniki. Idealnym rozwiązaniem będzie rolada szpinakowa z wędzonym kurczakiem. Jest nie tylko łatwa i szybka w przygotowaniu, ale też na stole prezentuje się wyjątkowo wykwintnie.
W tej potrawie delikatny smak szpinaku jest przełamany wyrazistym akcentem wędzonego kurczaka. Warto sięgnąć zwłaszcza po Wędzony filet z piersi kurczaka od Drosed, który powstaje z najwyższej jakości mięsa. To dlatego jest tak soczysty i pachnie wybornie.
Całość dania dopełnimy szczyptą magii – gałką muszkatołową, która jest
znanym od wieków afrodyzjakiem. Takiej kompozycji smakowej nikt się nie
oprze!
Przepis na wyjątkową roladę szpinakową z wędzonym kurczakiem podpowiada Drosed:
Składniki:
· szpinak mrożony (450 g)
· mąka (2 łyżki)
· 2-3 ząbki czosnku
· połówka cytryny
· 4 jajka
· ser typu ricotta (250 g)
· wędzony filet z piersi kurczaka od Drosed(250 g)
· sól, pieprz biały
· gałka muszkatołowa
· łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Rozmrażamy szpinak. Na patelni na maśle podsmażamy posiekany
czosnek, a następnie dodajemy szpinak i całość smażymy na niewielkim
ogniu, redukując w międzyczasie nadmiar wody. Przyprawiamy do smaku
solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Po ostudzeniu dodajemy żółtka, mąkę i ubite białka, delikatnie
mieszając całość. Masę wykładamy na wyścieloną papierem do pieczenia
dużą blachę na wysokość 1 cm.
Pieczemy w temp. 190°C przez 15 min. Po upieczeniu i wystudzeniu kładziemy placek na wilgotnej ściereczce.
Przygotowujemy serek, doprawiając go solą, czosnkiem (opcjonalnie) i cytryną. Można dodać posiekany świeży koperek.
Całą powierzchnię szpinakowego placka smarujemy serkiem, a na
wierzch kładziemy płaty cienko pokrojonego Wędzonego fileta z piersi
kurczaka. Całość zwijamy ściśle, ale delikatnie w roladę,
którą następnie owijamy papierem po pieczeniu i dodatkowo np. folią, i
kładziemy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Podawanie:
Podając, kroimy ostrym nożem w plastry na grubość 1 cm.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz