Przejdź do głównej zawartości

25 października - Światowy Dzień Makaronu 2017. Makaronowe fakty i mity

Jak ugotować idealny makaron? Do jakiego sosu pasuje czerwone wino? Co to znaczy „al dente”? Sprawdzamy, co jest prawdą, a co mitem w temacie przygotowywania makaronu.
Prawda!

  • Makaron lubi się z wodą
Zadbaj o to, aby w garnku znalazła się odpowiednia ilość wody. Zwykle idealne proporcje to 1 litr na każde 100 g suchego produktu. Dzięki temu łatwiej będzie go mieszać w trakcie gotowania. Do makaronu nie musisz dodawać soli - wystarczy duża ilość wody.
  • Woda musi wrzeć
Makaron powinien być wrzucany bezpośrednio do wrzącej wody. Ten gotowany w niższej temperaturze niż 100 st.˚C nie będzie szczególnie apetyczny. Najpierw sprawdźmy, czy woda jest wrząca, a dopiero później dodajmy do garnka makaron.
  • „Al dente” gwarantem sukcesu
Makaron „al dente” to taki, który nie został do końca ugotowany i występuje w postaci półtwardej. Łatwo przeoczyć idealny moment, w którym powinno się go odcedzić, dlatego warto próbować co jakiś czas, czy jest już gotowy. Idealny poznasz po tym, że po przecięciu makaronu będzie widoczna ciemniejsza warstwa w środku.
Fałsz!
  • Do gotującej wody powinno się dodać olej
Zabieg ten ma za zadanie ochronić makaron przed ewentualnym sklejeniem się. Tak naprawdę to odpowiednia ilość wody użyta do gotowania makaronu wystarczająco przed tym chroni.
  • Makaron  należy przelać zimną wodą
Makaron powinno się go podawać świeżo po ugotowaniu. Przelewanie zimną wodą jedynie go wyziębi – co nie jest szczególnie pożądane w przypadku gorących dań.
  • Do sosu możesz dodać każdy rodzaj wina
Jeśli chcesz przygotować sos z użyciem wina, zapamiętaj jedną prostą zasadę: do białych sosów używa się białego, do ciemnych czerwonego.
Porady dotyczące gotowania makaronu i przyrządzania sosów możesz wykorzystać w przepisach na spaghetti bolognese, faszerowane muszle makaronowe i aromatyczną lasagne.

Spaghetti bolognese z warzywami i grzybami:


Składniki:
  • 200 g makaronu spaghetti ­
  • 2 opakowania krojonych  pomidorów z puszki ­
  • 1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne ­Spaghetti Bolognese ­
  • cukinia ­
  • papryka ­
  • 150 g pieczarek ­
  • cebula ­
  • szczypta świeżej bazylii ­
  • łyżka oleju
Sposób przygotowania:
  1. Pokrój drobno cebulę. Cukinię i paprykę pokrój w drobną kostkę. Dokładnie umyj pieczarki, osusz i pokrój na plasterki. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu i odcedź.
  2. W czasie gdy makaron się gotuje, przesmaż cebulę w 1 łyżce oleju do momentu gdy zacznie zmieniać kolor. Dodaj pieczarki, cukinię i paprykę. Smaż na dość mocnym ogniu przez około godzinę.
  3. Wymieszaj pomidory z puszki z zawartością opakowania Knorr Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Dodaj warzywa i gotuj jeszcze przez 20 minut. Wymieszaj makaron z sosem i podawaj z listkami świeżej bazylii.
Faszerowane muszle makaronowe:


Składniki:
  • 20 sztuk dużych muszli makaronowych ­ 20 sztuk
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 200 g pieczarek
  • 1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne ­ Zapiekanka makaronowa z szynką ­
  • 100 ml śmietany 18% ­
  • 100 ml mleka 1,5% ­
  • cebula ­
  • pęczek świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g sera gruyer ­
  • 50 g startego parmezanu  
  • sos w słoiku Spaghetti Toscana Knorr ­
  • 2 łyżki oliwy  
  • papryczka chilli ­
Sposób przygotowania:
  1. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek i chili. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plastry grzyby. Całość smaż chwilę, po czym dodaj Knorr Naturalnie smaczne ­ Zapiekanka makaronowa z szynką. Wymieszaj go ze śmietaną i dodaj suszone pomidory pokrojone w kostkę. Wszystko razem gotuj minut, a całość dopraw do smaku pokrojoną drobno bazylią. Sos odstaw na bok aby delikatnie ostygł.
  2. Do gotującej się wody na dwie minuty włóż makaronowe muszelki. Po tym czasie muszelki wyjmij z wody (nawet jeśli nie będą zupełnie ugotowane). Delikatnie wymieszaj z oliwą i ułóż na tacy otworem do dołu. Odstaw na bok do wystygnięcia.
  3. Muszelki nafaszeruj białym sosem. Makaron ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym lekko oliwą i posyp z wierzchu serem.
  4. Całość przykryj folią aluminiową i wstaw na 20 minut do nagrzanego do 190 °C piekarnika. Po tym czasie zdejmij folie. Całość piecz kolejne 10 minut aż ser się zapiecze. Gotowe muszelki ułóż na podgrzanym pomidorowym sosie.
Lasagne z tuńczykiem:


Składniki:
  • cukinia ­
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym ­
  • 2 łyżki kaparów i
  • cebula ­
  • 1 opakowanie pomidorów pelati ­
  • 1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne ­ Lasagne ­
  • 3 pomidory ­
  • 50 g sera żółtego ­
  • 3 sztuki awokado ­
  • 50 ml śmietany 18% ­
  • pęczek świeżej bazylii ­
  • 12 sztuk płatów makaronu lasagne ­
  • 2 łyżki oliwy ­
Sposób przygotowania:
  1. W garnku wymieszaj pomidory z puszki i kapary z Knorr Naturalnie smaczne. Dodaj 100 ml wody. Całość gotuj około 20 minut, aż sos zrobi się gęsty.
  2. Na oliwie podsmaż pokrojoną cebule, gdy zrobi się szklista zdejmij patelnię z ognia i dodaj tuńczyka, pokrojone w kostkę awokado, posiekaną bazylie i szczyptę ostrej papryki. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Na dnie żaroodpornego naczynia nalej trochę sosu pomidorowego z kaparami, ułóż na nim płaty lasagne, na płatach ułóż tuńczyka. Całość przykryj plastrami cukinii i polej znowu sosem pomidorowym. Czynność powtarzaj aż zrobisz co najmniej trzy warstwy lasagne. Wierzch zapiekanki posmaruj śmietaną i oprósz serem. Wszystko przykryj folia aluminiową.
  4. Lasagne wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 30 minut po tym czasie usuń folię i piecz kolejne 10 minut tak, aby ser na powierzchni zapiekanki zrobił się chrupiący.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Arash i T-Pain w hicie "Sex Love Rock N Roll".Zobacz teledysk do piosenki

"Sex Love Rock N Roll" to tytuł jednego z najbardziej tanecznych hitów ostatnich lat nagranego wspólnie przez irańską gwiazdę muzyki dance, Arasha i popularnego amerykańskiego wykonawcę hip-hop i R&B, T-Paina Nagrany w 2014 numer znalazł się na ostatniej płycie Arasha zatytułowanej "Superman" wydanej tego samego roku 4 listopada. Utrzymany w rytmie pop dance przebój odbiega od tego, co do tej pory przyzwyczaił nasz Arash i ukazuje nowe możliwości tego zdolnego twórcy, który ostatnio pracował przy hicie Margaret ( Margaret - Cool Me Down - YouTube) 38-letni Arash pochodzi z Iranu, a obecnie mieszka w Szwecji i jest popularny piosenkarzem i producentem muzycznym oraz autorem wielu przebojów, m.in. "One D ay ", "Broken Angel", "Iran Iran", "Always", "Pure Love", "Boro Boro", czy "Temptation". 30-letni T-Pain, to pseudonim artystyczny Faheema Rasheeda Najma, amerykański...

Seksowne dziewczyny z KSW w rozbieranej sesji

KSW to nie tylko mieszane sztuki walki i zacięte pojedynki najlepszych fighterów mma, ale i piękne i seksowne dziewczyny. Zobaczcie jak wyglądała sesja Ring Girls KSW dla magazynu CKM Fot. You Tube/CKM/Ring Girls KSW Efekty pracy stylistów i fotografów w postaci rozebranych dziewczyn KSW już październikowym wydaniu magazynu CKM . Jak zapowiadają twórcy będzie na kogo popatrzeć. Wystarczy, że się przyjrzycie sesji z udziałem seksownych Ring Girls Federacji KSW. To właśnie te urodziwe dziewczyny wyprowadzają zawodników federacj KSW do ringu i chodzą dumnie po oktagonie prezentując kartę z numerem rundy i co najważniejsze uświetniają swoją obecnością widowiskowe gale KSW. I śmiało trzeba przyznać, że seksowne Ring Girls KSW wyglądają wspaniale i dziwi, że brylują podczas gal KSW i podbijają męskie serca, które oglądają walki mma. Zobacz Sesję Ring Girls KSW dla CKM: Przeczytaj także:  https://swiatimedia.blogspot.com/2015/01/seksowna-irina-shayk-czyli-pozna...

Brazylijska piękność nago. Jessika Alves w sierpniowym "Playboyu"

Jessika Alves wystąpiła w sesji jubileuszowego wydania magazynu „Playboy”. Piękna brazylijska aktorka przyznała w jednym z wywiadów, że jest szczęśliwa, że mogła pokazać swoje naturalne piękno i zdradziła, że nigdy jeszcze nie chodziła tak długo nago w życiu jak podczas rozbieranych zdjęć Sesja zdjęciowa do sierpniowego "Playboya" z udziałem Jessiki Alves była kręcona w Sul do Rio.  Pi ę kna aktorka, która niedawno zakończyła zd j ęcia do ostatniej części telenoweli "Em Familia",  11 sierpnia pojawi się w programie "Super Chef VIP w 2014", w kt ó rym uczestnicy b ę dą walczyli o nagrodę w wysokości 50.000 dolarów.   Efekty sesji z udziałem pięknej panny Alves możemy podziwiać w jubileuszowym wydaniu brazylijskiej edycji magazynu "Playboy". A trzeba przyznać, że jest się czym zachwycać, bo urodziwa  Jessika wygląda zjawiskowo i seksownie. To zasługa w dużym stopniu jej naturalnego wdzięku, ale i wynik pracy stylistów,...