Przejdź do głównej zawartości

25 października - Światowy Dzień Makaronu 2017. Makaronowe fakty i mity

Jak ugotować idealny makaron? Do jakiego sosu pasuje czerwone wino? Co to znaczy „al dente”? Sprawdzamy, co jest prawdą, a co mitem w temacie przygotowywania makaronu.
Prawda!

  • Makaron lubi się z wodą
Zadbaj o to, aby w garnku znalazła się odpowiednia ilość wody. Zwykle idealne proporcje to 1 litr na każde 100 g suchego produktu. Dzięki temu łatwiej będzie go mieszać w trakcie gotowania. Do makaronu nie musisz dodawać soli - wystarczy duża ilość wody.
  • Woda musi wrzeć
Makaron powinien być wrzucany bezpośrednio do wrzącej wody. Ten gotowany w niższej temperaturze niż 100 st.˚C nie będzie szczególnie apetyczny. Najpierw sprawdźmy, czy woda jest wrząca, a dopiero później dodajmy do garnka makaron.
  • „Al dente” gwarantem sukcesu
Makaron „al dente” to taki, który nie został do końca ugotowany i występuje w postaci półtwardej. Łatwo przeoczyć idealny moment, w którym powinno się go odcedzić, dlatego warto próbować co jakiś czas, czy jest już gotowy. Idealny poznasz po tym, że po przecięciu makaronu będzie widoczna ciemniejsza warstwa w środku.
Fałsz!
  • Do gotującej wody powinno się dodać olej
Zabieg ten ma za zadanie ochronić makaron przed ewentualnym sklejeniem się. Tak naprawdę to odpowiednia ilość wody użyta do gotowania makaronu wystarczająco przed tym chroni.
  • Makaron  należy przelać zimną wodą
Makaron powinno się go podawać świeżo po ugotowaniu. Przelewanie zimną wodą jedynie go wyziębi – co nie jest szczególnie pożądane w przypadku gorących dań.
  • Do sosu możesz dodać każdy rodzaj wina
Jeśli chcesz przygotować sos z użyciem wina, zapamiętaj jedną prostą zasadę: do białych sosów używa się białego, do ciemnych czerwonego.
Porady dotyczące gotowania makaronu i przyrządzania sosów możesz wykorzystać w przepisach na spaghetti bolognese, faszerowane muszle makaronowe i aromatyczną lasagne.

Spaghetti bolognese z warzywami i grzybami:


Składniki:
  • 200 g makaronu spaghetti ­
  • 2 opakowania krojonych  pomidorów z puszki ­
  • 1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne ­Spaghetti Bolognese ­
  • cukinia ­
  • papryka ­
  • 150 g pieczarek ­
  • cebula ­
  • szczypta świeżej bazylii ­
  • łyżka oleju
Sposób przygotowania:
  1. Pokrój drobno cebulę. Cukinię i paprykę pokrój w drobną kostkę. Dokładnie umyj pieczarki, osusz i pokrój na plasterki. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu i odcedź.
  2. W czasie gdy makaron się gotuje, przesmaż cebulę w 1 łyżce oleju do momentu gdy zacznie zmieniać kolor. Dodaj pieczarki, cukinię i paprykę. Smaż na dość mocnym ogniu przez około godzinę.
  3. Wymieszaj pomidory z puszki z zawartością opakowania Knorr Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Dodaj warzywa i gotuj jeszcze przez 20 minut. Wymieszaj makaron z sosem i podawaj z listkami świeżej bazylii.
Faszerowane muszle makaronowe:


Składniki:
  • 20 sztuk dużych muszli makaronowych ­ 20 sztuk
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 200 g pieczarek
  • 1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne ­ Zapiekanka makaronowa z szynką ­
  • 100 ml śmietany 18% ­
  • 100 ml mleka 1,5% ­
  • cebula ­
  • pęczek świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g sera gruyer ­
  • 50 g startego parmezanu  
  • sos w słoiku Spaghetti Toscana Knorr ­
  • 2 łyżki oliwy  
  • papryczka chilli ­
Sposób przygotowania:
  1. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek i chili. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plastry grzyby. Całość smaż chwilę, po czym dodaj Knorr Naturalnie smaczne ­ Zapiekanka makaronowa z szynką. Wymieszaj go ze śmietaną i dodaj suszone pomidory pokrojone w kostkę. Wszystko razem gotuj minut, a całość dopraw do smaku pokrojoną drobno bazylią. Sos odstaw na bok aby delikatnie ostygł.
  2. Do gotującej się wody na dwie minuty włóż makaronowe muszelki. Po tym czasie muszelki wyjmij z wody (nawet jeśli nie będą zupełnie ugotowane). Delikatnie wymieszaj z oliwą i ułóż na tacy otworem do dołu. Odstaw na bok do wystygnięcia.
  3. Muszelki nafaszeruj białym sosem. Makaron ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym lekko oliwą i posyp z wierzchu serem.
  4. Całość przykryj folią aluminiową i wstaw na 20 minut do nagrzanego do 190 °C piekarnika. Po tym czasie zdejmij folie. Całość piecz kolejne 10 minut aż ser się zapiecze. Gotowe muszelki ułóż na podgrzanym pomidorowym sosie.
Lasagne z tuńczykiem:


Składniki:
  • cukinia ­
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym ­
  • 2 łyżki kaparów i
  • cebula ­
  • 1 opakowanie pomidorów pelati ­
  • 1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne ­ Lasagne ­
  • 3 pomidory ­
  • 50 g sera żółtego ­
  • 3 sztuki awokado ­
  • 50 ml śmietany 18% ­
  • pęczek świeżej bazylii ­
  • 12 sztuk płatów makaronu lasagne ­
  • 2 łyżki oliwy ­
Sposób przygotowania:
  1. W garnku wymieszaj pomidory z puszki i kapary z Knorr Naturalnie smaczne. Dodaj 100 ml wody. Całość gotuj około 20 minut, aż sos zrobi się gęsty.
  2. Na oliwie podsmaż pokrojoną cebule, gdy zrobi się szklista zdejmij patelnię z ognia i dodaj tuńczyka, pokrojone w kostkę awokado, posiekaną bazylie i szczyptę ostrej papryki. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Na dnie żaroodpornego naczynia nalej trochę sosu pomidorowego z kaparami, ułóż na nim płaty lasagne, na płatach ułóż tuńczyka. Całość przykryj plastrami cukinii i polej znowu sosem pomidorowym. Czynność powtarzaj aż zrobisz co najmniej trzy warstwy lasagne. Wierzch zapiekanki posmaruj śmietaną i oprósz serem. Wszystko przykryj folia aluminiową.
  4. Lasagne wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 30 minut po tym czasie usuń folię i piecz kolejne 10 minut tak, aby ser na powierzchni zapiekanki zrobił się chrupiący.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Od teraz na zawsze, czyli romantyczna historia Niny i Hugo. Zobacz trailer filmu

Co się stanie gdy porzucona na ślubnym kobiercu Nina, by zapomnieć o tym co ją spotkało wyruszy z jej przyjacielem z dzieciństwa na wyspę Mauritius, na której miała spędzić miesiąc miodowy ze swoim przyszłym mężem? Komedia produkcji RPA z 2016 roku Od teraz na zawsze (Vir Altyd) nakręcona przez Jaco Smit na podstawie scenariusza Ivana Botha i DonnaLee Roberts, którzy także zagrali w tym filmie główne role to ciepła i romantyczna opowieść o poszukiwaniu szczęścia, radości życia i o tym, co jest w życiu najważniejsze. A jej głównie bohaterowie Hugo i Nina podczas tej podróży odkrywają, że młodzieńcze uczucie nie wygasło. Jak się zakończy idylla przekonacie się oglądając ten film. By was do tego zachęcić zobaczcie trailer. Zobacz trailer filmu Od teraz na zawsze:

Arash i T-Pain w hicie "Sex Love Rock N Roll".Zobacz teledysk do piosenki

"Sex Love Rock N Roll" to tytuł jednego z najbardziej tanecznych hitów ostatnich lat nagranego wspólnie przez irańską gwiazdę muzyki dance, Arasha i popularnego amerykańskiego wykonawcę hip-hop i R&B, T-Paina Nagrany w 2014 numer znalazł się na ostatniej płycie Arasha zatytułowanej "Superman" wydanej tego samego roku 4 listopada. Utrzymany w rytmie pop dance przebój odbiega od tego, co do tej pory przyzwyczaił nasz Arash i ukazuje nowe możliwości tego zdolnego twórcy, który ostatnio pracował przy hicie Margaret ( Margaret - Cool Me Down - YouTube) 38-letni Arash pochodzi z Iranu, a obecnie mieszka w Szwecji i jest popularny piosenkarzem i producentem muzycznym oraz autorem wielu przebojów, m.in. "One D ay ", "Broken Angel", "Iran Iran", "Always", "Pure Love", "Boro Boro", czy "Temptation". 30-letni T-Pain, to pseudonim artystyczny Faheema Rasheeda Najma, amerykański

Już w Sobotę wystartuje Roztańczony PGE Narodowy 2018

22 września, w Sobotę wystartuje najbardziej roztańczona impreza w Polsce - Roztańczony PGE Narodowy 2018 na której wystąpi wiele gwiazd muzyki tanecznej z zagranicy i Polski, wśród nich m.in. Shanguy, Sabrina, Londonbeat, Cleo, grupa Boys oraz Zenon Martyniuk z zespołem Akcent Będzie to kolejna edycja tej imprezy. Poprzednia zakończyła się wielkim sukcesem, bo w Warszawie na Stadionie PGE Narodowy, który jest oficjalną areną piłkarskiej reprezentacji Polski i Euro 2018 przy rytmach muzyki dance i disco bawiło się wielu sympatyków tych rytmów, a przed telewizorem zasiadła rekordowa publiczność. W Sobotę imprezie wezmą udział m.in. autorzy hitu hit I've been thinking about you, zespół Londonbeat, Sabrina, która podbiła świat przebojem Boys, Boys, Boys oraz Shanguy, który wylansował przebój La Louze. Zobacz teledysk Sabriny do wielkiego hitu Boy, Boys, Boys: Polskę reprezentować będzie Cleo, Filip Lato, Zenon Martyniuk z zespołem Akcent, Sławomir,  Boys,  Long &am