Znawcom najlepszych piw na świecie nie trzeba przedstawiać najpopularniejszego piwa w irlandzkiego o ciemnej barwie, którego nazwa pochodzi od założyciela i właściciela słynnego browaru Guinness Breweries Arthura Guinnessa
Ów pan rozpoczął warzenie piwa zwanego czarnym towarem ze względy na ciemną barwę początkowo w miejscowości Leixlip, a w 1759 roku przeniósł je do St. James's Gate Brewery w Dublinie, gdzie jest produkowane do dziś, choć obecnie marka ta stanowi część brytyjskiego koncernu Diageo, który jest właścicielem takich marek m.in. jak Smirnoff, czy Johnnie Walker.
Guiness produkowany jest na bazie czterech składników: jęczmienia, wody,
chmielu i drożdży. Oryginalny kolor oraz wyrazisty, słodko-gorzki smak
zawdzięcza dodatkowi palonego słodu jęczmiennego.
Ciekawostka jest, że nalanie tzw. perfekcyjnej pinty Guinnessa zajmuje
dokładnie 119,53 sekundy, a w butelkach i puszkach tego piwa umieszczona
jest tzw. widget – napełniona ciekłym azotem plastikowa kulka piwa, dzięki której powstaje gęsta piwna piana. I jest to autorski pomysł technologów Guinnessa.
Istnieje kilka rodzajów Guinnessa: Guinness Extra Stout, Guinness Foreign Extra Stout, Guinness Draught, Guinness Extra Smooth, Guinness North Star oraz Guinness Mid-Strength.
Z danych Grupy Żywiec, która jest dystrybutorem na Polskę tego piwa wynika, że na świecie wypija się 10 milionów kufli Guinnessa dziennie.
Źródło: wikipedia/Grupa Żywiec
Przeczytaj także: Dziś Międzynarodowy Dzień Piwa
Komentarze
Prześlij komentarz