Przejdź do głównej zawartości

Smaczna kuchnia bez mięsa. Tofu, soja, soczewica - czyli co zamiast mięsa?

Czy można żyć bez mięsa? Jeszcze kilka, kilkanaście lat temu wielu z nas odpowiedziałoby przecząco. Dziś – także wielu z nas – nie je produktów pozyskiwanych ze zwierząt, opierając swój jadłospis na diecie wegetariańskiej



Sprzyja temu fakt, że obecnie na półkach sklepowych dostępne są produkty, które z powodzeniem mogą zastąpić mięso, dostarczając organizmowi niezbędnych składników pokarmowych. Obok wegetarian wciąż przybywa także zwolenników diety wegańskiej, bardziej restrykcyjnej, bazującej na produktach roślinnych. Jednocześnie coraz częściej słyszymy o fleksitarianizmie, który zakłada ograniczenie dni, w których je się mięso. Aż 1/3 Europejczyków deklaruje,  że chciałoby zmniejszyć ilość spożywanego mięsa w diecie[1]. Ponadto coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że żywność pochodzenia roślinnego jest bardziej przyjazna środowisku. Idee te stały się współczesnym trendem i pomysłem na życie dla wielu ludzi. Pytanie nasuwa się jedno: jak ugryźć wegetarianizm i weganizm z pomysłem?

Dieta bezmięsna każdego dnia zyskuje na popularności. Jej zwolennicy powołują się na względy etyczne oraz aspekty zdrowotne. W tym miejscu warto pamiętać, że diety bezmięsne nie muszą być drogie – na pierwszym planie stawia się tu przede wszystkim na sezonowość produktów, głównie owoców i warzyw. Cechuje je także dostępność – większość świeżych składników można zazwyczaj zakupić na bazarze. Nie brakuje także inspiracji na dania – dziś można z łatwością wyszukać informacje, przepisy i porady dla wegetarian i wegan.

O czym należy pamiętać?

Wykluczając mięso ze swojego jadłospisu, należy zwrócić szczególną uwagę na uzupełnienie diety w alternatywne źródła białka. Budulec ten wchodzi w skład wszystkich narządów w organizmie. Zbudowany z aminokwasów, uczestniczy w przemianie materii, a także zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój człowieka. Decydując się na wyeliminowanie mięsa z diety, pamiętajmy o bogactwie produktów roślinnych – warzyw, w tym roślin strączkowych, zbóż, soi, nasion.
  1. Postaw na TOFU!
Tofu zalicza się do pełnowartościowych produktów białkowych. Nie zawiera glutenu. Najpierw spożywany był głównie w Chinach, będąc cennym źródłem białka. Dziś stanowi niezbędny składnik tamtejszej kuchni opartej w głównej mierze na niskobiałkowym ryżu. Ponadto tofu zawiera tyle samo wapnia co mleko krowie, dzięki czemu może być skuteczne w utrzymaniu zdrowych kości..
Na rynku dostępne są dwa rodzaje tofu – naturalne (twarde) i jedwabiste (silken). Różnią się one sposobem produkcji, a także konsystencją. Tofu podczas przyrządzania przyjmuje smak innych składników. Jego ogromną zaletą jest fakt, iż nadaje się ono zarówno do smażenia, gotowania, jak i pieczenia. Tofu ten bardzo dobrze komponuje się z warzywami takimi jak: papryka, cukinia, brokuły, a także z makaronami czy sosami, np. sosem słodko – kwaśnym.

Chińskie tofu z warzywami



Składniki:
  • 800 g sera tofu
  • Fix do potraw chińskich Knorr 
  • papryka zielona, czerwona, żółta
  • marchew
  • sok z jednej cytryny
  • papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek kolendry
  • 30 ml sosu sojowego ciemnego
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
  1. Ser tofu pokrój w kostkę o szerokości 1,5 centymetra. Podobnie paprykę. Marchewkę w półplastry.
  2. Na patelni smaż ser tofu, dodaj posiekany czosnek i chili, następnie dodaj warzywa. Smaż wszystko przez 3-4 minuty.
  3. W niewielkiej ilości wody rozprowadź Fix Knorr, dla nadania smaku. Wlej do warzyw i dobrze wymieszaj.
  4. Potrawę dopraw sosem sojowym i sokiem z cytryny. Podawaj posypaną świeżo posiekaną kolendrą. Możesz podawać z ryżem.
Tofu z cukinią



Składniki:
  • 300 g tofu
  • 2 łyżeczki Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr 
  • 0,5 cukinii
  • cebula czerwona
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki przyprawy „Pięć Smaków”
  • szklanka wody
Sposób przygotowania:
  1. Przygotuj sos: do miski wlej wodę, sosy sojowe, zmiażdżony czosnek, mąkę, przyprawę 5 smaków oraz przyprawę Knorr dla nadania aromatu. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
  2. Tofu pokrój na kostki o boku 1 centymetra i podsmaż na oleju do zarumienienia.
  3. Wszystkie warzywa pokrój na małe paski.
  4. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i zeszklij, następnie wrzuć paprykę, a po 5 minutach dorzuć cukinię. Smaż około 10 minut i dodaj tofu.
  5. Wymieszaj ponownie sos i zalej nim składniki na patelni. Duś przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem.
  1. Wybierz SOJĘ!
Występuje w 16 gatunkach, z czego najbardziej rozpowszechniona w rolnictwie jest soja warzywna (zwyczajna). Zawiera duże ilości pełnowartościowego białka. W 100 gramach nasion możemy znaleźć 17 g białka i aż 6 g cennego błonnika. Soja jest również bogata w dobre nienasycone tłuszcze – 9 %. Ilość ta dostarcza naszemu organizmowi: żelazo – 30 % referencyjnej wartości spożycia żelaza,  23% referencyjnej wartości spożycia magnezu i 13% referencyjnej wartości spożycia wapnia. W jaki sposób spożywanie soi wpływa na nasze zdrowie? Produkt ten może obniżać poziom cholesterolu, czyli zmniejszać czynnik ryzyka choroby wieńcowej serca.

Co możemy z soi przygotować? Przede wszystkim bardzo już popularne kotlety sojowe, a kolejnych inspiracji nie brakuje:

Pulpety sojowe



Składniki:
  • 300 g fasolki sojowej
  • Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym 
  • 2 łyżki ziarna sezamu
  • pęczek natki kolendry
  • łyżka kminu rzymskiego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr 
  • 3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek 
  • 2 jajka
  • łyżka mąki pszennej
  • chili
  • 2 ząbki czosnku
  • mleko kokosowe
  • 2 pomidory
  • mała cebula
Sposób przygotowania:
  1. Drobno posiekaj kolendrę, chilli i czosnek. Pomidory i cebulę pokrój w kostkę.
  2. Fasolkę sojową zalej zimną wodą, odstaw na kilka godzin. Po tym czasie zmień wodę, dodaj kostkę rosołową i gotuj przez 20 minut na w półtwardo. Fasolkę wystudź, a następnie przepuść przez maszynkę do mielenia razem z czosnkiem.
  3. Do zmielonej soi dodaj bułkę tartą, jajka, ziarna sezamu, posiekana kolendrę, chilli i kmin rzymski. Z tak przygotowanego farszu uformuj małe pulpeciki, oprósz je w mące.
  4. Obsmaż na patelni razem z cebulą i pomidorami.
  5. Całość zalej mlekiem kokosowym, gotuj 2-3 minuty. Potrawę dopraw do smaku, dodając do niej produkt Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr - nada on potrawie odpowiedni smak i poprawi konsystencję sosu. Wymieszaj dobrze i gotuj chwilę.
Pierogi z soją i grzybami



Składniki:
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr 
  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • sól
  • olej
  • szklanka soji
  • 4 grzyby suszone
  • cebula
  • jajko
  • majeranek
  • pieprz
  • łyżka oleju
Sposób przygotowania:
  1. Opłukaną soję namocz w dużej ilości zimnej wody i zostaw na noc. Następnego dnia ugotuj na miękko w świeżej wodzie z dodatkiem kostki Knorr dla poprawy smaku.
  2. Grzyby mocz w wodzie około 1 godziny. Ugotuj je w nowej wodzie.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju.  Połowę cebuli, grzyby i soję (kilka nasion zostawić do posypania) przepuść przez maszynkę do mięsa.
  4. Dodaj jajko i dopraw do smaku pieprzem i majerankiem.
  5. Z mąki, jajka, szczypty soli, oleju i 3 łyżek letniej wody zagnieć ciasto.
  6. Rozwałkuj i wyciśnij krążki na pierogi. Nałóż farsz i sklej.
  7. Wrzucaj na wrzącą wodę. Gotuj 4 minuty od wypłynięcia. Pierogi podawaj z pozostawioną cebulą i soją.
  1. Powiedz tak SOCZEWICY!
Dostępna w wielu kolorach – od zieleni po czerń. Rodzaj rośliny jednorocznej lub dwuletniej, zawierającej duże ilości białka. Co więcej? Soczewica jest źródłem potasu oraz kwasu foliowego – niezbędnego dla kobiet w ciąży. Produkt ten zawiera ogromne ilości błonnika, który daje uczucie sytości, dzięki czemu może pomagać osobom zmagającym się z nadwagą.
Z rośliny tej można przygotować burgery (jako zamiennik wołowiny mielonej), pulpety czy gulasz, do którego idealnie nada się soczewica brązowa. Odmiana żółta i zielona - ze względu na swój łagodny smak - może być wykorzystywana jako baza do past czy zup.

Pulpety z soczewicy



Składniki:
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr 
  • czerwona cebula
  • marchewka
  • bułka tarta typu panco – lub inna zwykła tarta bułka
  • łyżeczka suszonego oregano
  • jajko
  • pęczek pietruszki
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese 
  • 200 g zielonej lub brązowej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
  1. Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą. Umieść w garnku, zalej wodą centymetr nad powierzchnię. Dodaj kostkę rosołową i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, około 20-30 minut, aż soczewica zrobi się zupełnie miękka.
  2. Marchew zetrzyj na tarce. Cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj.
  3. W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek , dodaj marchew, smaż wszystko razem przez 2-3 minuty. Dodaj ugotowaną soczewicę, gotuj wszystko razem kolejne dwie minuty. Soczewicę przełóż do malaksera, zmiksuj wszystko na gęsta pastę. Powstały farsz przestudź, dodaj bułkę, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Z gęstej masy uformuj średniej wielkości kulki, obtocz je w pozostałej bułce.
  4. Kulki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, delikatnie skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 200˚C piekarnika, na około 25- 30 minut. Piecz, aż kulki uzyskają złocisty kolor.
  5. W międzyczasie połącz sos pomidorowy z produktem Knorr do spaghetti bolognese, aby nadać mu pyszną konsystencję, zagotuj – jeśli sos jest za gęsty dodaj kilka łyżek wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
  6. Upieczone pulpety podawaj z sosem pomidorowym.                                                                                         
Czy to na pewno „wege”?

Powyższe inspiracje dowodzą, że dieta bez mięsa nie musi być nudna. Wręcz przeciwnie - z produktów roślinnych, które zastąpią mięso, można stworzyć pyszne, a jednocześnie pełnowartościowe posiłki. Problemem jedynak bywa, że stojąc przed sklepową półką, zastanawiamy się, czy dane produkty możemy używać w diecie wegetariańskiej. Dzisiaj coraz więcej producentów jest tego świadomych, dlatego chcą jasno komunikować, które produkty z ich portfolio są wegetariańskie. Naprzeciw oczekiwaniom konsumentów wychodzi firma Unilever, która połączyła siły z Europejską Unią Wegetariańską. W rezultacie do końca 2017 roku około 500 produktów Knorr, które mogą być używane przez wegetarian, zyska na opakowaniach oznaczenie V-Label, czyli europejski symbol żywności odpowiedniej dla wegetarian lub wegan. Dzięki temu konsumenci mają ułatwione zadanie w sklepie – mogą sięgać po te produkty, które są rzeczywiście „wege”, jak Fixy Knorr.

[1] Mintel, 2016






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Seksowna Marta Wierzbicka wystąpiła w sesji bielizny

Marta Wierzbicka rok temu wystąpiła w rozbieranej sesji dla Playboya. Tym razem seksowna polska aktorka wzięła udział w wiosenno-letniej sesji zmysłowej bielizny i strojów kąpielowych, która odbyła się w słonecznej Toskanii Trzeba przyznać, że zaledwie 23-letnia blond piękność z serialu "Na Wspólnej" w nowej odsłonie wygląda zjawiskowo. A jeszcze niedawno młoda aktorka wstydziła się pokazywać swojego ciała i nie była zadowolona ze swojego dużego biustu, o czym mówiła w programie "Kuba Wojewódzki".  Obecnie, to się zmieniło i urodziwa celebrytka pozbyła się kompleksów, prowadzi swojego bloga i jak mówi korzysta ze swojego życia, a już wkrótce zobaczymy ją w kolejnej edycji programu "Taniec z Gwiazdami". Jej partnerem w tańcu będzie Łukasz Czarnecki. Jak pisze o sobie aktorka "robię w życiu tylko to co lubię czyli; śpię, jem, maluję i piszę bloga." Niedawno Marta Wierzbicka została ambasadorką marki Dalia, producenta eksk...

Izabella Krzan z koroną Miss Polonia 2016

Za nam finał konkursu Miss Polonia 2016,  w którym po koronę najpiękniejszej Polki sięgnęła pochodząca z Olsztyna kandydatka z numerem 20, Izabella Krzan. Tegoroczna impreza odbyła się  w Hotelu Narvil Conference & Spa, a o tytuł Miss Polonia walczyło 20 pięknych kobiet z całej Polski Fot. Miss Polonia/Facebook Tytuł I Wice Miss Polonia 2016 powędrował do 21-letniej kandydatki z numerem 9, Dominiki Szymańskiej z Bydgoszczy, a II Wice Miss Polonia 2016 została pochodząca z Bukowna kandydatka z numerem 16, 20-letnia Katarzyna Szklarczyk. Kasia jest studentką I roku weterynarii na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie i brązową medalistką Mistrzostw Polski Kadetek w piłce siatkowej. Z kolei Dominika jest studentką drugiego roku prawa, a w przyszłości chciałaby zostać adwokatem. W wolnym czasie I Wice Miss uprawia sport i spotyka się z przyjaciółmi, a wśród jej zainteresowań są kryminalistyka i podróże. Fot. Izabella Krzan/...

13 godzin: Tajna misja w Benghazi. Ten film musisz zobaczyć!

Jest 11 września 2012 roku. Uzbrojona grupa islamskich bojowników atakuje konsulat Stanów Zjednoczonych znajdujący się w libijskim mieście Benghazi. Na ratunek dyplomatom rusza sześciu świetnie wyszkolonych ochroniarzy, byłych żołnierzy jednostek specjalnych. Przez kilkanaście godzin walczą oni  z terrorystami Film 13 godzin: Tajna misja w Benghazi, o którym mowa został oparty na bestsellerowej książce "13 Hours: The Inside Account of What Really Happened in Benghazi" Mitchella Zuckoffa, która została napisane na podstawie prawdziwych wydarzeń. Zobacz trailer filmu 13 godzin: Tajna misja w Benghazi: Reżyserem filmu jest znany z filmów akcji Michael Bay (Armageddon, Pearl Harabor, Transformers), a w rolach głównych wystąpili: James Badge Dale (Infiltracja, Wstyd), John Krasinski (Biuro), Max Martini (Szeregowiec Ryan, Pacific Rim), Pablo Schreiber (Królowie Dogtown, Orange is the New Black) oraz David Denman (1000 lat po Ziemi, Dar). Przeczyta...