Smaki dzieciństwa zawsze wspominamy z rozrzewnieniem. Cóż
mogło się równać z nawet najprostszym daniem, jeśli przygotowała je
nasza Mama? Później nawet najlepszy szef kuchni nie potrafił jej
sprostać, choćby w prozaicznej zupie pomidorowej. Dziś Dzień Matki -
czas odwdzięczyć się za doskonałe domowe zupy, pachnące mielone,
najlepsze na świecie pierogi!
Na dobry początek dnia
Każdy lubi niespodzianki. Te z samego rana, czyli najmniej
oczekiwane, należą do najbardziej zaskakujących. Wczesna wizyta gościa,
ale związana z pysznym śniadaniem? Każdy byłby zadowolony, gdyby chwilę
po pobudce miał przygotowany ciepły posiłek. Po drodze oprócz składników
potrzebnych do przygotowania dania można kupić świeże pieczywo, warzywa
i owoce, które dodatkowo uświetnią poranne jedzenie.
W sytuacji kiedy rankiem, zarówno my, jak i nasze mamy, nie mamy zbyt
wiele czasu, warto postawić na prostotę, która także może być
efektowna. Doskonałym wyborem będzie omlet. Kroimy szynkę i paprykę w
drobną kostkę. Do miski wbijamy jajka (zakładamy 3 na osobę). Mieszamy
je dokładnie z niewielką ilością mleka (mniej niż pół szklanki).
Następnie wlewamy na patelnię i smażymy na małym ogniu, a gdy lekko
podrośnie, dorzucamy pokrojone wcześniej składniki. Złóżmy omlet na pół,
tak żeby ściął się cały, i przenieśmy na talerz, nie zapominając przy
podawaniu o kawie lub soku pomarańczowym. Poniżej dokładny przepis:
Świąteczny omlet
Składniki
- 4 plastry szynki
- 1 sztuka Przyprawy w Mini kostkach Pietruszka Knorr
- 6 jajek
- 1 papryka
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- ¼ szklanki mleka
- masło
Sposób przygotowania:
- Pokrój szynkę w kostkę, paprykę drobno posiekaj.
- Wymieszaj dokładnie mleko i jajka. Wlej na patelnię i smaż na bardzo małym ogniu, do momentu, kiedy omlet lekko „urośnie”.
- Dodaj szynkę, paprykę, skruszoną Przyprawę w mini kostkach Knorr i pieprz.
- Złóż omlet na pół i smaż jeszcze przez chwilę - do czasu, gdy jajko całkowicie się zetnie.
Mama ciągle jest aktywna zawodowo? Jeśli rano nie było czasu, żeby
delektować się wyjątkowym śniadaniem, możemy zaskoczyć ją w pracy.
Zamiast „wyciągać” ją do restauracji na lunch, lepiej samemu przyrządzić
pyszne jedzenie ze sprawdzonych składników. Na tak oryginalny prezent
zazdrosnym okiem będzie patrzeć każda z jej koleżanek. Postawmy na
sałatkę. Wystarczy poszarpać trochę liści sałaty, pokroić w paski ser
żółty i szynkę, pomidory przekroić na połówki, zetrzeć marchewkę i
posiekać cebulę. Dressing pomoże nam przygotować sos sałatkowy Szefa
Knorr. Gotowy będzie po wymieszaniu z ketchupem i majonezem. Polewamy
nim wierzch sałatki, dokładamy grzanki i trochę startego oregano.
Składniki
- 10 dag sałaty
- 1 Sos sałatkowy Szefa Knorr
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- 30 dag szynki
- 30 dag sera żółtego
- 30 dag pomidorów koktajlowych
- 1,5 szklanki startej marchewki
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżeczki oregano
- 20 grzanek
Sposób przygotowania:
- Do miski wrzuć poszarpaną sałatę, ser i pokrojoną w paski szynkę, startą marchew, przekrojone na połówki pomidory i posiekaną cebulę.
- Przygotuj sos sałatkowy. Aby był bardzo aromatyczny, wymieszaj zawartość opakowania Sosu sałatkowego Szefa Knorr z majonezem i ketchupem. Połącz wszystkie składniki z sosem. Podawaj sałatkę posypaną oregano i grzankami.
Jeśli natomiast przez cały dzień nie mieliśmy czasu na rozmowę z tak
drogą nam osobą, warto zaprosić ją do siebie na późny obiad lub kolację.
W końcu nie będzie musiała przygotowywać sama posiłku. Każde danie
przyrządzone przez kogoś innego smakuje fantastycznie, nawet tak proste
jak spaghetti. Poza tym zyskujemy coś jeszcze - szybkie i proste danie
pozwoli bardziej skupić się na wyjątkowym gościu i to w dniu jego
święta.
Spaghetti Bolognese z sercem
Spaghetti Bolognese z sercem
Zacznijmy od gotowania makaronu. Mięso mielone smażymy na niewielkiej
ilości oleju przez około 8 minut. Kiedy zmieni kolor, dodajemy pomidory
z puszki i 100 ml wody. Aby sos był odpowiednio gęsty i bardzo
aromatyczny, warto dodać także Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe
Knorr. Dzięki przyprawom i ziołom typowym dla kuchni włoskiej, danie
nabierze wyjątkowego charakteru. Doprowadźmy sos do wrzenia, ale
jednocześnie mieszajmy, aby się nie przypalił. Makaron ułóżmy na talerzu
i postarajmy się polać nim sos tak, żeby ułożył czerwone serce - niech
to będzie kolejny pretekst do Jej uśmiechu.
Komentarze
Prześlij komentarz