Grillujemy coraz więcej, coraz częściej. Ponadto
jeszcze niedawno zadowalaliśmy się kiełbaską czy boczkiem prosto
z grilla, dziś dużo więcej eksperymentujemy z potrawami z rusztu,
grillujemy nietypowe składniki, w oryginalny sposób przyprawiamy i
łączymy smaki. Jakie produkty pomogą nam osiągnąć pełnię
smaku potraw z grilla? Oto „Grillowy niezbędnik smakosza marek
Knorr i Hellmann’s”
Dobrze przyprawione – czas na PRZYPRAWY
Potrawy z grilla lubią przyprawy, są jednak w tym zakresie
bardzo wymagające. Z jednej strony, nie możemy pozwolić, by każde
mięso smakowało tak samo, z drugiej - trudno wynosić z domu na
grilla mnóstwo torebek i słoiczków. Nie bez znaczenia jest również
czas poświęcony na właściwe dobranie przypraw, który nie zawsze
przekłada się na oczekiwany efekt. Zaoszczędzimy sobie mnóstwo
energii i dobrego nastroju, jeśli na sezon grillowy zaopatrzymy się
w dedykowane kompozycje przypraw autorstwa szefów kuchni Knorr.
Przyprawy Knorr z linii Grill występujące w 3
wariantach: Karkówka, Żeberka oraz Pikantny
Kurczak. Są to kompozycje wysokiej jakości suszonych ziół
i przypraw, które w trakcie marynowania wnikają do mięsa.
Nieprzypadkowo te dedykowane przyprawy powstały dla najbardziej
popularnych na polskim grillu mięs. Co więcej, możemy być pewni,
że każdy z wariantów został opracowany zgodnie z charakterem
danego mięsa i każdy smakuje zupełnie inaczej. Karkówka idzie w
parze z czosnkiem, cebulą, papryką oraz pieprzem. Aromatyczne
żeberka najlepiej smakują z dodatkiem rozmarynu, oregano i
tymianku. Pikantny kurczak dobrze czuje się w towarzystwie pieprzu
cayenne, papryki, kolendry oraz czosnku i cebuli.
Przyprawa do mięs Knorr to aromatyczna
kompozycja 8 suszonych ziół i przypraw, która będzie stanowić
doskonałe uzupełnienie dań z grilla – sprawdzi się w stekach,
roladkach wołowych, grillowanych kotletach i burgerach. Dzięki
przemyślanej kompozycji przyprawa dokładnie przywiera do
powierzchni mięsa. Przyprawa do mięs Knorr nadaje także potrawom
apetyczny rumiany kolor.
Potrawy z grilla zawsze w SOSIE
Doskonale przyprawione mięso, cudownie pachnące kiełbaski,
delikatnie przyrumienione ryby, kolorowe warzywa - same nie
wystarczą. To sosy stanową kropkę na „i”, są idealnym
dopełnieniem grillowanych potraw. Bez nich nie odbędzie się żaden
„grill”! Ketchup, majonez, musztarda już tradycyjnie goszczą na
naszych grillowych stolikach. Natomiast teraz dzięki nowym sosom
Hellmann’s przed entuzjastami grillowania otwierają się zupełnie
nowe możliwości łączenia smaków i grillowych eksperymentów.
Sos Steak to kompozycja przypraw takich jak
pieprz, papryka chilli i suszona cebula, stworzona po to, by
wzbogacić smak grillowanych steków i żeberek. Natomiast Sos
Samba nada doskonały wyrazisty smak piersiom z kurczaka,
kaczym udkom, drobiowym hamburgerom oraz warzywom. Z kolei Sos
Green Pepper cechuje się połączeniem pieprzu zielonego i
czarnego oraz majeranku, powstaje z dodatkiem jogurtu. Wzbogaci smak
grillowanych szaszłyków wołowych czy steków z polędwicy,
sprawdzi się w daniach z ryb. A Sos Chilli, będący
połączeniem m.in. papryki, cebuli oraz aromatycznych ziół, to
pozycja obowiązkowa dla fanów pikantnego jedzenia. Doskonały do
podania z wszelkimi daniami mięsnymi, ale może stanowić także
bazę dla salsy czy marynaty.
W towarzystwie warzyw, czyli SOSY SAŁATKOWE
Dietetycy radzą, by mięsa grillowe jeść z dużą ilością
warzyw. Możemy je przyrządzić na grillu, obok dań mięsnych, albo
też podać w formie sałatek. O ich smaku najczęściej decyduje
odpowiedni sos – doskonale połączy wybrane składniki i nawet
prostej kompozycji warzyw nada wyjątkowy smak. W ofercie marki Knorr
można wybierać spośród całej palety sosów sałatkowych, które
przy okazji zapewniają nam kulinarną podróż po całej Europie.
Sos sałatkowy francuski winegret idealnie komponuje
się z zieloną sałatą, pomidorami i oliwkami. Wyjątkowy charakter
sałatce z pomidorami, ogórkami, oliwkami i serem feta nada Sos
grecki. Trzecia możliwość to Sos sałatkowy
włoski, który posłuży do przygotowania dressingu do
kompozycji z pomidorami, cukinią i mozzarellą. Hitem sezonu jak
zawsze są Sosy czosnkowy oraz czosnkowo-ziołowy,
które pasują do różnorodnych kompozycji warzyw i dodatków,
nadając im wyrazistego smaku. W kuchennej szafce w okresie grillowym
warto również postawić Sosy koperkowo-ziołowy
oraz paprykowo-ziołowy, które stanowić będą
dopełnienie niejednej sałatki.
Grill&Travel – grillujemy dookoła świata
A już od 27 kwietnia skompletowanie wszelkich potrzebnych na
grilla produktów będzie jeszcze prostsze. Wtedy rusza akcja „Grill
and Travel” marek Knorr i Hellmann’s. W sklepach w jednym miejscu
zostaną wyeksponowane produkty dedykowane do dań z grilla –
mieszanki przypraw i sosy sałatkowe Knorr oraz sosy
Hellmann’s. Dzięki temu z łatwością odnajdziemy
produkty, które pomogą nam idealnie doprawić mięso, przygotować
sałatki oraz podać doskonałe sosy do dań z grilla. Ponadto przy
zakupie tych produktów za minimum 10 złotych możemy wziąć udział
w narodowej loterii - codziennie ktoś wygra grill marki Weber, a co
2 tygodnie będziemy mieli szansę wygrać 10 000 złotych. To
mogą być naprawdę udane wakacje – wygrana pozwoli odbyć
wspaniałą kulinarną podróż i posmakować kuchni świata. A
planującym grillowe menu z pomocą przyjdą też szefowie kuchni
Knorr. Co tydzień na portalu przepisy.pl będą pojawiać się nowe
przepisy na dania z grilla inspirowane kuchniami z całego świata,
m.in. europejską, amerykańską, meksykańską, śródziemnomorską.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz