Przejdź do głównej zawartości

Mięsa na wielkanocnym stole - garść tradycji, szczypta ekstrawagancji, ogrom smaku

Menu świąteczne jest w naszych domach dość stałe i niezmienne - wszak trzeba zadbać o wszystkie jego tradycyjne punkty: przystawki, zwłaszcza te z jajkiem jako motywem przewodnim, świąteczny żurek, sałatki, ciasta. A do tego zestawu dochodzą jeszcze wielkanocne mięsa – te na ziemno, czyli pasztety i szynki, oraz parujące na stole pieczenie


Święta idealne? Z jednej strony odpocząć, z drugiej – móc rozkoszować się własnoręcznie przygotowanymi smakołykami, w tym doskonałymi pieczeniami. Jak pogodzić te dwie pozorne skrajności - gotować smacznie i niebanalnie, a jednocześnie bezstresowo, pewnie i szybko? Sprawdzone sposoby zdradza Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

O czym warto pomyśleć wcześniej?

Podstawa to plan działania – dzięki temu nie będzie paniki, że nic jeszcze niegotowe:
  • Przygotowania do wielkanocnego obiadu zaczynamy kilka dni wcześniej - z wyprzedzeniem 1-2 dniowym możemy zamarynować mięso i przechować je zawinięte w folię aluminiową w lodówce.
  • Mięsa można upiec już w Wielki Czwartek lub Wielki Piątek - przyrządzone w domu, dobrze przechowają się w lodówce.
  • Stół wielkanocny, na którym podajemy mięsa, powinien wyglądać barwnie i radośnie. Półmisek z mięsem przyozdób świeżymi warzywami, np. pomidorkami cherry, szczypiorkiem, rzodkiewką lub - rzecz jasna - rzeżuchą. Ładnie będą też wyglądały na stole wszelkie miseczki z dodatkami w żywych kolorach: ćwikła, żurawina, pasta jajeczna.
Schab najpopularniejszy

Na wielkanocny stół przygotowujemy pieczenie z cielęciny, indyka, kurczaka, gęsi, kaczki, wołowiny czy wieprzowiny. Zgodnie z tradycją większość z nas zdecyduje się zapewne na pieczeń schabową. Niby klasyka, a wciąż jeszcze jest tyle do odkrycia w tej materii!

Idealny kawałek na pieczeń to taki ważący ok. 1,5 kg - nie za mały, aby nie obsechł w trakcie pieczenia, a też nie za duży, aby dało się go upiec równomiernie. Gdy wybieramy mięso, zwróćmy uwagę na jego wygląd - powinno być jasnoróżowe, jędrne i z niewielką ilością tłuszczu. Lepiej unikać schabu z tzw. warkoczem, czyli nieoczyszczonego do końca, z otaczającą go warstwą tłuszczu.

Sposoby podania są różne: można go nafaszerować jajkiem, potraktować marynatą, nadziać śliwką lub doprawić ziołami i podać z aromatycznym sosem. Niezależnie od wybranej metody, są dwa newralgiczne momenty przygotowania. Pierwszy to właściwe doprawienie mięsa - tutaj świetnie zadziała wymieszanie przyprawy, najlepiej specjalnie skomponowanej Przyprawy do mięs Knorr, z musztardą i olejem - i pozostawienie mięsa w tej marynacie przez co najmniej jeden dzień. Drugi ważny etap to przygotowywanie sosu do pieczeni – i tu warto zaufać ekspertom i podbić jego smak Esencją do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr. Nada ona pieczeni „tego czegoś”, co najłatwiej zdefiniować jako głębię smaku zapamiętaną z rodzinnego domu.

Poniżej doskonały przepis na Pieczony schab w sosie chrzanowym:

Pieczony schab w sosie chrzanowym


Składniki:
- 1 ząbek roztartego czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 80 ml oleju słonecznikowego
- 200 ml  śmietany
- 2 szklanki wody
- 100 g chrzanu tartego w słoiczku
- 800 g schabu środkowego
- Przyprawa do mięs Knorr
- 1 sztuka Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr

Sposób przygotowania:
  1. Na początku dokładnie umyj mięso i wyczyść je z żył i błonek. Wetrzyj w mięso przyprawę do mięs Knorr, następnie natrzyj je czosnkiem oraz majerankiem. Włóż mięso do odpowiedniego naczynia i przykryj folią, odłóż je w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę (najkorzystniej jodstawić mięso na 24h).
  2. Następnie należy przysmażyć mięso na gorącej patelni i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piekarnik nastaw na 190°C i włóż do niego mięso w żaroodpornym pojemniku, piecz 50 minut. W połowie czasu pieczenia podlej mięso 2 szklankami wody.
  3. Po upływnie 50 minut wyłóż mięso z naczynia. Sos, który się wytworzył, przelej do innego naczynia i dodaj Esencję do sosu Knorr. Wszystko wymieszaj i gotuj aż do momentu wrzenia.
  4. Dokładnie odciśnij chrzan, aby pozbawić go soku. Dopraw nim sos i wlej śmietanę. Na koniec całość gotuj przez 5 minut do czasu, aż sos będzie gesty. Schab najlepiej podać pokrojony w plastry i oblany sosem.
Kaczka i gęś - miejsce na podium

Na co dzień rzadko przyrządzamy kaczkę czy gęś. Tymczasem okazuje się, że takie danie wcale nie jest wielce czasochłonne, natomiast wrażenie robi ogromne. Jak zauważa Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, „podczas Świąt lubimy podawać drób w słodkiej oprawie - faszerowany jabłkami lub w sosie pomarańczowym”.

Dlatego poleca on przepis na Pieczoną kaczkę z sosem rodzynkowym, na której smak składają się jabłka, pomarańcze i miód. Słodycz tych składników zostanie zrównoważona przez czerwone wino, cebulę i czosnek. Brzmi intrygująco? Wypróbujmy koniecznie!

Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym


Składniki:
- 1 kaczka
- Przyprawa do kurczaka Knorr
- 1 sztuka Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
- 50 g rodzynek
- 2 łyżki miodu
- 1  pomarańcza
- 1  cebula
- 1 jabłko
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml wody
- 20 gramów żurawiny
- 100 ml czerwonego wina
- 50 g rodzynek
Sposób przygotowania:
  1. Na początku przygotuj farsz do kaczki. Posiekaj w kostkę jabłko, pomarańcz, cebulę i dodaj posiekany ząbek czosnku oraz majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Umyj starannie kaczkę. Do szklanki wsyp przyprawę do kurczaka Knorr i wymieszaj ją z majerankiem i miodem. Wewnętrzną stronę kaczki posmaruj marynatą.
  3. Zeszklij na maśle cebulę, dodaj rodzynki. Następnie zalej winem i gotuj do momentu, aż wino całkowicie odparuje. Dolej 200 ml ciepłej wody oraz Esencję do sosu Knorr. Całość mieszaj, zagotuj i dodaj żurawinę z miodem. Sos powinien się gotować ok. 5 minut.
  4. Nagrzej piekarnik do 200°C. Włóż do niego kaczkę. Po upływie 15 minut temperaturę należy zmniejszyć do 160°C i piec przez koło 90 minut. Następnie wyciągnij kaczkę z piekarnika, usuń z niej kości i wyporcjuj. Kaczkę należy podawać z sosem.
Oczywiście nie każdemu odpowiada połączenie mięsa ze słodyczą. Jeśli do takowych należymy, pokuśmy się o klasyczną Pieczoną gęś. Sekretem jej smaku będzie przygotowanie farszu składającego się m.in. z bułki tartej, boczku, jajka i cebuli, a wszystko nasączone aromatycznym wywarem mięsnym na bazie Esencji do duszonego kurczaka:


https://www.przepisy.pl/przepis/pieczona-ges?query=pieczona%20g%C4%99%C5%9B

Jedna potrawa - wiele sposobów podania

Aby stół był pełen różności i smakołyków, wcale nie musimy przygotowywać kilku różnych potraw na ciepło. Spróbujmy raczej jedno mięso podawać na różne sposoby. Z sosem i bez, na zimno lub na gorąco, na ostro z chrzanem lub na słodko z żurawiną - wykorzystajmy kombinacje smakowe, którym sprzyja Wielkanoc.

Najpopularniejsze dodatki do mięs na Wielkanoc to:
  • sos chrzanowy ze śmietaną
  • sos tatarski
  • sos majonezowy
  • sosy czosnkowe i ziołowe, ze świeżą pietruszką
  • karmelizowane marchewki, duszone buraczki, puree z warzyw korzeniowych, czerwona kapusta
  • ćwikła i chrzan - zwłaszcza chrzan ze śmietaną, z burakiem lub z jabłkiem, doprawione odrobiną soli i soku z cytryny

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Izabella Krzan z koroną Miss Polonia 2016

Za nam finał konkursu Miss Polonia 2016,  w którym po koronę najpiękniejszej Polki sięgnęła pochodząca z Olsztyna kandydatka z numerem 20, Izabella Krzan. Tegoroczna impreza odbyła się  w Hotelu Narvil Conference & Spa, a o tytuł Miss Polonia walczyło 20 pięknych kobiet z całej Polski Fot. Miss Polonia/Facebook Tytuł I Wice Miss Polonia 2016 powędrował do 21-letniej kandydatki z numerem 9, Dominiki Szymańskiej z Bydgoszczy, a II Wice Miss Polonia 2016 została pochodząca z Bukowna kandydatka z numerem 16, 20-letnia Katarzyna Szklarczyk. Kasia jest studentką I roku weterynarii na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie i brązową medalistką Mistrzostw Polski Kadetek w piłce siatkowej. Z kolei Dominika jest studentką drugiego roku prawa, a w przyszłości chciałaby zostać adwokatem. W wolnym czasie I Wice Miss uprawia sport i spotyka się z przyjaciółmi, a wśród jej zainteresowań są kryminalistyka i podróże. Fot. Izabella Krzan/...

13 godzin: Tajna misja w Benghazi. Ten film musisz zobaczyć!

Jest 11 września 2012 roku. Uzbrojona grupa islamskich bojowników atakuje konsulat Stanów Zjednoczonych znajdujący się w libijskim mieście Benghazi. Na ratunek dyplomatom rusza sześciu świetnie wyszkolonych ochroniarzy, byłych żołnierzy jednostek specjalnych. Przez kilkanaście godzin walczą oni  z terrorystami Film 13 godzin: Tajna misja w Benghazi, o którym mowa został oparty na bestsellerowej książce "13 Hours: The Inside Account of What Really Happened in Benghazi" Mitchella Zuckoffa, która została napisane na podstawie prawdziwych wydarzeń. Zobacz trailer filmu 13 godzin: Tajna misja w Benghazi: Reżyserem filmu jest znany z filmów akcji Michael Bay (Armageddon, Pearl Harabor, Transformers), a w rolach głównych wystąpili: James Badge Dale (Infiltracja, Wstyd), John Krasinski (Biuro), Max Martini (Szeregowiec Ryan, Pacific Rim), Pablo Schreiber (Królowie Dogtown, Orange is the New Black) oraz David Denman (1000 lat po Ziemi, Dar). Przeczyta...

Seksowna Marta Wierzbicka wystąpiła w sesji bielizny

Marta Wierzbicka rok temu wystąpiła w rozbieranej sesji dla Playboya. Tym razem seksowna polska aktorka wzięła udział w wiosenno-letniej sesji zmysłowej bielizny i strojów kąpielowych, która odbyła się w słonecznej Toskanii Trzeba przyznać, że zaledwie 23-letnia blond piękność z serialu "Na Wspólnej" w nowej odsłonie wygląda zjawiskowo. A jeszcze niedawno młoda aktorka wstydziła się pokazywać swojego ciała i nie była zadowolona ze swojego dużego biustu, o czym mówiła w programie "Kuba Wojewódzki".  Obecnie, to się zmieniło i urodziwa celebrytka pozbyła się kompleksów, prowadzi swojego bloga i jak mówi korzysta ze swojego życia, a już wkrótce zobaczymy ją w kolejnej edycji programu "Taniec z Gwiazdami". Jej partnerem w tańcu będzie Łukasz Czarnecki. Jak pisze o sobie aktorka "robię w życiu tylko to co lubię czyli; śpię, jem, maluję i piszę bloga." Niedawno Marta Wierzbicka została ambasadorką marki Dalia, producenta eksk...