Przejdź do głównej zawartości

Posty

20 stycznia - Dzień Bigosu. Polski specjał w jednym garnku na wiele sposobów

20 stycznia to ten dzień - Dzień Bigosu! Ta potrawa, której my-Polacy czujemy się mistrzami, zasługuje na swoje święto, bo potrafimy ją przygotować na tysiące różnych sposobów. Każde danie będzie smakować inaczej, ale zawsze - wyjątkowo. Co więcej, na ten dzień możemy przygotować tradycyjny bigos z kiszonej kapusty z różnorodnymi dodatkami albo wersję wegetariańską opartą na warzywach i owocach Bigos znany jest na polskiej ziemi już od XVII wieku – wówczas dosłownie ta nazwa oznaczała „siekanie produktów na kawałki”. Od XVIII wieku bigos stał się potrawą, którą znamy teraz - z gotowanej kapusty i siekanego mięsa. Jeśli więc chcemy pozostać wierni wielowiekowej tradycji, powinniśmy przygotować danie z kiszonej kapusty, różnych rodzajów mięs, z dodatkiem suszonych grzybów. Całość powinna dusić się kilka godzin - im dłużej, tym lepiej. W ciągu dziesiątków lat potrawa ewoluowała, dziś przybierając różne oblicza. Możemy mówić o kilku najbardziej znanych wersjach: bigos hultajski

"Psy 3. W imię zasad". Zobacz trailer

9 lutego świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy!

Najlepszą okazją do spróbowania swoich sił w gotowaniu jednego z najpopularniejszych dań na świecie będzie obchodzony 9 lutego Międzynarodowy Dzień Pizzy. Wtedy po prostu każda pizza będzie smakowała wyśmienicie. Na początek swojej kulinarnej przygody z tą potrawą można spróbować jej najmniej skomplikowanej wersji, czyli klasycznej Margherity z sosem pomidorowym, serem mozzarellą i bazylią Czy te kolory czegoś nam nie przypominają? Oczywiście – włoską flagę! Taki właśnie zamiar miał pewien neapolitański piekarz, który przygotował właśnie tą pizzę specjalnie dla królowej Włoch, Małgorzaty Sabaudzkiej. Później ta potrawa rozkochała w sobie cały świat, popularyzując włoską kuchnię. Zrób pizzę jak szef kuchni Z czego składa się każda pizza, wiedzą już dzieci: z ciasta, sosu, sera i dowolnych dodatków. Jednak nie każdy będzie potrafił ją przyrządzić zgodnie ze swoimi wyobrażeniami. Zwłaszcza zrobienie idealnego ciasta budzi wątpliwości. Warto zatem poradzić się… szefa kuch

Pokaż klasę i elegancje w Sylwestra!

Nadchodzi Sylwester, który jest doskonałą okazją, by założyć na siebie, coś eleganckiego, stylowego i z klasą. Może to być klasyczny garnitur, marynarka lub ładna koszula do spodni jeansowych. Najważniejsze byś czuł się dobrze w tym, co będziesz miał na sobie Naturalnie nie musisz zakładać na siebie całego garnituru, równie dobrze będzie, jak na fajny t-shirt włożysz modną marynarkę, w której będziesz wyglądał elegancko. Zadbaj też o obuwie, które włożysz tego wieczoru na swoje nogi. Postaraj się, by było ono wygodne, zadbane i szykowne. Zwróć uwagę, jak tego wieczoru ubierają się kobiety, zakładają na siebie eleganckie sukienki lub spódniczki, szpilki i inne ozdoby, które zwracają uwagę wszystkich wokół. Jakby tego, było mało są zmysłowe i uwodzicielskie, dzięki czemu przyciągają spojrzenia mężczyzn i innych kobiet.  I pamiętaj nie chodzi, byś tego wyjątkowego wieczoru miał na sobie drogie i markowe ciuchy, ale abyś wyglądał, jak ktoś, kto potrafi się dob

Jak nie przytyć w Święta? Kilka porad od żywieniowca

W Święta Bożego Narodzenia na stole znajduje się tyle pyszności, że ciężko pamiętać o diecie. Obiecujemy sobie, że później zrzucimy zbędne kilogramy. A wystarczy podczas Świąt przestrzegać kilku zasad, by bez wyrzutów sumienia spędzać czas przy świątecznym stole. Opowiada dietetyk Knorr Wigilijne potrawy w zdrowszej wersji Przygotowując kolację wigilijną lub wystawny obiad podczas świątecznych dni, obowiązkowo podajemy tradycyjne potrawy. Już podczas ich przygotowania można pomyśleć, by ograniczyć w nich ilość kalorii: Wielu z nas będzie gotować barszcz czerwony. W tym przypadku warto trzymać się tradycyjnej receptury i przyrządzić go w jarskiej wersji. Barszcz czerwony gotowany na warzywach jest mniej kaloryczny, niż zupa z dodatkiem zasmażki czy dużej ilości śmietany. Podczas przygotowywania wigilijnych potraw zastąpmy smażenie inną formą – pieczeniem, grillowaniem lub gotowaniem. Dzięki temu potrawa nie będzie aż tak kaloryczna. Karp w tym roku nie musi być smażony

TOP10 teledysków serwisu You Tube

Na liście TOP10 teledysków serwisu You Tube prym wiedzie jeden z najpopularniejszych utworów tego lata, czyli  “Ona by tak chciała”  Ronniego Ferrari. Klip obejrzeliście już 96 milionów razy. Drugie miejsce na podium przypadło w udziale grupie Daj To Głośniej za numer  “Mama ostrzegała” , a na trzecim miejscu znalazł się Tymek z utworem  “Rainman” , w którym gościnnie wystąpili również raperzy Trill Pem i Tede  Tuż poza podium, na czwartej pozycji, uplasował się inny klip młodego rapera -  “Poza kontrolą” . Wśród pozostałych artystów, których teledyski doceniliście znalazła się również Cleo ( Za Krokiem Krok ), Malik Montana ( Malik Montana feat. K Koke - Robię Yeah (prod.by FRNKIE)  oraz  Malik Montana & Mr.Polska - Jagodzianki (prod.by Abel De Jong) , chillwagon ( chillwagon - @ (trailer) , a także Golec uOrkiestra ( GÓRĄ TY - GOLEC uORKIESTRA & GROMEE feat. BEDOES ). Jedyna zagraniczna piosenka, która znalazła się w polskim zestawieniu to utwór Bad Guy z debiutanckiego