Przejdź do głównej zawartości

Posty

Szpinak w zimowym wydaniu. Odkryj jego bogactwo i zobacz ,co z niego zrobić?

Jesienią i zimą czujemy wzmożone zapotrzebowanie na to, co trudno dostępne, czyli ciepłe promienie słoneczne i witaminy pochodzące ze świeżych warzyw i owoców. Oczywiście nie powinniśmy się poddawać zimowej chandrze i starać się uzupełniać te braki najlepiej jak potrafimy. Dobrym sposobem mogą być sałatki z warzyw dostępnych w Polsce prawie cały rok lub mrożonych, które także w dobry sposób uzupełnią naszą dietę W tym artykule wraz z ekspertem ds. żywienia marki Knorr przyjrzymy się szpinakowi, natomiast najsmaczniejsze sposoby na przyrządzenie tego zielonego warzywa zdradzi nam Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Szpinak prawdopodobnie pochodzi z Azji. W Chinach do dziś nazywany jest „perskim warzywem”, co wskazywałoby na Iran jako kraj jego pochodzenia. Do Europy szpinak przywieźli już w XI w. Arabowie - jego ekspansja zaczęła się od Półwyspu Iberyjskiego.  W Polsce pierwsze wzmianki o szpinaku notujemy od końca XVIII w. Szpinak warzywny jest rośliną hodowlaną,

Przed zimą zadbaj o swoją odporność

Niemal co roku możemy zaobserwować podobną prawidłowość: wraz z nadejściem jesieni w naszym otoczeniu lawinowo zaczyna rosnąć liczba osób przeziębionych. W konsekwencji, w pracy, komunikacji miejskiej, sklepach czy urzędach czyhają na nas zagrożenia w postaci infekcji i wirusów. To, czy się przed nimi obronimy w dużej mierze zależy od poziomu naszej odporności. Podpowiadamy, jak o nią zadbać Obniżona odporność daje nam się we znaki zwłaszcza w momencie, gdy aura za oknem zaczyna gwałtownie się zmieniać i dochodzi wówczas do częstych zmian temperatury. Musimy się wtedy liczyć z powracającymi infekcjami górnych dróg oddechowych, towarzyszącymi im dolegliwościami czy wreszcie, z ogólnym osłabieniem organizmu. By w kolejnym roku uniknąć podobnego scenariusza, warto wprowadzić do swojego życia kilka z pozoru drobnych, ale skutecznych zmian, które z pewnością wspomogą nas w walce z jesiennymi chorobami. Regularne i wartościowe posiłki Pierwszym elementem, o który

Przebojowy Wiedźmin. Zobacz trailer

Kultowy bohater fantastycznej powieści Andrzeja Sapkowskiego, Wiedźmin podbija Netlixa. Nowy serial o jego przygodach jest jednym z najczęściej wybieranych tytułów na tej platformie My tymczasem przedstawiamy wam jeden z trailerow tego filmu.

Dziś Dzień Dziadka. Pamiętałeś o wizycie lub prezencie?

22 stycznia w Polsce obchodzony jest Dzień Dziadka. To dobry moment, by odwiedzić swojego dziadka, złożyć mu życzenia, pomóc mu w pracach w domu, porozmawiać z nim, czy dać mu drobny prezent W ten sposób dziękujesz mu za to, że opiekował się tobą, jak byłeś mały, uczył cię wielu nowych i ciekawych rzeczy i pomagał ci stać się lepszym człowiekiem. Pamiętaj o tym. Najważniejsze by te gesty i słowa które będziesz kierował do swojego dziadka były życzliwe, spontaniczne i pochodziły z serca. Do tego nie potrzeba zbyt wiele. Czasem ciepły uśmiech , czy przytulenie znaczą więcej od słów i innych gestów. Odpowiednikiem tego dnia w USA i Kanadzie jest Narodowy Dzień Dziadków (National Grandparents Day), który jest obchodzony w pierwszy poniedziałek września. Przeczytaj także: Top 50 najsilniejszych lig piłkarskich na świecie 2014 według IFFHS

20 stycznia - Dzień Bigosu. Polski specjał w jednym garnku na wiele sposobów

20 stycznia to ten dzień - Dzień Bigosu! Ta potrawa, której my-Polacy czujemy się mistrzami, zasługuje na swoje święto, bo potrafimy ją przygotować na tysiące różnych sposobów. Każde danie będzie smakować inaczej, ale zawsze - wyjątkowo. Co więcej, na ten dzień możemy przygotować tradycyjny bigos z kiszonej kapusty z różnorodnymi dodatkami albo wersję wegetariańską opartą na warzywach i owocach Bigos znany jest na polskiej ziemi już od XVII wieku – wówczas dosłownie ta nazwa oznaczała „siekanie produktów na kawałki”. Od XVIII wieku bigos stał się potrawą, którą znamy teraz - z gotowanej kapusty i siekanego mięsa. Jeśli więc chcemy pozostać wierni wielowiekowej tradycji, powinniśmy przygotować danie z kiszonej kapusty, różnych rodzajów mięs, z dodatkiem suszonych grzybów. Całość powinna dusić się kilka godzin - im dłużej, tym lepiej. W ciągu dziesiątków lat potrawa ewoluowała, dziś przybierając różne oblicza. Możemy mówić o kilku najbardziej znanych wersjach: bigos hultajski

"Psy 3. W imię zasad". Zobacz trailer